Corina VÂRLAN
Vidu Valentin
3245 vizualizări 20 feb 2012

Miniştrii de Finanţe ai zonei euro au aprobat marţi dimineaţa planul de salvare a Greciei, care cuprinde un ajutor public şi o ştergere parţială a datoriei greceşti deţinută de creditori privaţi, au anunţat mai multe surse europene, relatează AFP.

Discuţiile legate de eliberarea tranşei în valoare de 130 de miliarde de euro necesară pentru salvarea Greciei de la faliment au durat mai bine de 12 ore, precizează The Guardian. "Miniştrii (de Finanţe din zona euro) redactează declaraţia finală", a anunţat un oficial european, după ce a anunţat că forumul Eurogrupului a ajuns la un acord asupra acestui plan, după mai multe negocieri intense.

Miniştrii de finanţe ai zonei euro se întâlnesc astăzi la Bruxelles, în jurul orei 17:30 (ora României), cu premierul grec Lucas Papademos. Discuţiile lor legate de cel de-al doilea plan de salvare de la faliment a statului elen din ultimii doi ani, au ca scop crearea unui acord între cererile făcute de liderii greci şi datoriile statului faţă de creditorii privaţi. Se va stabili rolul Băncii Centrale Europene (BCE) şi se vor discuta temerile conform cărora măsurile de austeritate luate de către oficialii greci nu vor avea efectul sperat, informează Bloomberg.

Liderii europeni, printre care se numără şi cancelarul german Angela Merkel, vor să scoată moneda unică din criză pe fondul apariţiei unor semne de îmbunătăţire a situaţiei economiei globale. Privirile se întorc spre Grecia în timp ce ameninţarea colapsului economic şi ieşirea din zona euro au alimentat îngrijorarea oficialilor care sunt de părere că un astfel de scenariu ar putea să provoace haosul.

UPDATE 12:16 Semnalul trimis de liderii Uniunii Europene (UE) prin vocea lui Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie, a fost unul dur. Ea a declarat că grecii ar trebui să muncească mai mult pentru a ieşi din situaţia economică dificilă în care se află în prezent.

Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie. (FOTO: Georges Gobet/Mediafax Foto/AFP)

"Solidaritatea nu este gratuită. (...) Banii nu ar trebui aruncaţi într-o prăpastie fără fund", a declarat Reding.


UPDATE 12:38 Francois Baroin, ministrul francez de finanţe, a declarat, luni, că va cere omologilor săi să aprobe planul de salvare de la faliment al Greciei, informează The Guardian.

"Acesta este lucrul pe care îl voi cere astăzi în calitate de ministru de finanţe. Cred că trebuie să luăm în considerare tot ceea ce s-a realizat în ultimele săptămâni de către guvernul grec şi de către partidele politice atât de stânga, cât şi de dreapta", a declarat Baroin, luni dimineaţă, pentru postul de radio Europe 1.


UPDATE 12:59 Un grup de protestatari s-a adunat, duminică seară, în faţa clădirii Parlamentului din Atena pentru a demonstra împotriva noilor măsuri de austeritate. Membrii forţelor de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva lor.

Protestatar în faţa clădirii Parlamentului din Atena(FOTO: Angelos Tzortzinis/Mediafax Foto/AFP)


UPDATE 13:04 Evangelos Venizelos, ministrul de finanţe grec, a declarat că statul său a întrunit toate condiţiile stabilite de către liderii săi şi că poporul elen a făcut toate sacrificiile necesare.

"Ne aşteptăm să încheiem o lungă perioadă de incertitudine care nu a fost nici în beneficiul economiei Greciei şi nici în cel al zonei euro", a declarat, luni, ministrul de finanţe elen care a mai adăugat şi că liderii europeni trebuie să trimită astăzi "un mesaj clar" conform căruia deciziile vor fi luate pe reguli de bază,"stabile", şi nu vor continua să se schimbe.


UPDATE 13:22 Indicele bursier european (Europe 600 Price Index SXXP) a atins nivelul maxim al ultimelor şase luni înainte de reuniunea miniştrilor de finanţe ai zonei euro în care se va discuta planul de salvare de la faliment a Greciei.

(FOTO: Bloomberg)


UPDATE 13:52 Miniştrii de finanţe din zona euro speră ca liderii BCE să renunţe la o parte din profiturile pe care ar trebui să le încaseze având în vedere obligaţiunile de stat elene pe care le deţine. Reprezentanţii BCE s-au arătat deschişi la aplicarea unei astfel de măsuri.


UPDATE 13:59 Hans-Werner Sinn, directorul general Ifo, unul dintre "think tank"-urile (organizaţie care realizează cercetări şi se angajează în susţinerea unor zone precum strategia politică, economia sau problemele legate de tehnologie) economice de top din Germania, este de părere că tranşa de 130 de miliarde de euro care ar urma să fie oferită luni grecilor ar ajuta doar băncile internaţionale, nu şi poporul elen.


UPDATE 14:30 Jutta Urpilainen, ministrul de finanţe al Finlandei, a declarat că grecii au făcut tot ce au le-a stat în putinţă, deşi mai rămân multe de rezolvat, informează Reuters.

Jutta Urpilainen, ministrul de finanţe al Finlandei, alături de Evangelos Venizelos, ministrul de finanţe grec. (FOTO:Georges Gobet/Mediafax Foto/AFP)

"O problemă importantă este aceea că trebuie să aducem datoria Greciei la un nivel care este sustenabil şi care să îi permită să supravieţuiască", a declarat ea la Helsinki.


UPDATE 14:40 Jean-Claude Juncker, liderul miniştrilor de finanţe ai zonei euro, se pare că ar fi declarat că valoarea ajutorului destinat Greciei nu a fost încă stabilită, ea rămânând "deschisă", informează The Telegraph.


UPDATE 14:50 Grecii nu sunt singurii care protestează înaintea reuniunii miniştrilor de finanţe care va avea loc, luni, la Bruxelles. Militanţii "Jubilee Debt Campaign" demonstrează în faţa biroului Comisiei Europene din Londra.

Protestatari la Londra care afişează o pancartă pe care apare mesajul "Rupeţi lanţurile datoriei Greciei!" (FOTO: The Telegraph)


UPDATE 15:03 Mario Monti, premierul Italiei, a declarat că membrii UE trebuie să acţioneze rapid pentru a găsi o soluţie la "punctul critic" din Grecia. El a mai adăugat că "având în vedere schimbări de ultim moment, Franţa şi Germania nu se vor afla printre semnatarii" scrisorii venite din partea unui grup de state europene care cer ca "Europa să echilibreze austeritatea cu creşterea economică". Scrisoarea va fi trimisă liderilor UE şi liderilor Comisiei Europene şi va conţine propuneri de stimulare a creşterii economice.


UPDATE 15:20 Jean-Claude Juncker este primul oficial care a ajuns la locul unde vor avea loc discuţiile între miniştrii de finanţe ai zonei euro şi premierul grec. "În opinia mea astăzi trebuie să venim cu o soluţie, pentru că nu mai avem timp", a declarat Juncker care a mai adăugat că nimeni nu "intenţionează să scoată Grecia din euro".

Premierul grec Lucas Papademos alături de liderul miniştrilor de finanţe, (FOTO: Georges Gobet/Mediafax Foto/AFP)


UPDATE 16:09 Wolfgang Schäuble, ministrul de finanţe german, a declarat jurnaliştilor de la Bruxelles că se aşteaptă să se ajungă la un acord în privinţa celui de-al doilea pachet de finanţare a Greciei, informează Reuters.


UPDATE 16:15 Un grup de 200 de liceeni au protestat, luni, în faţa clădirii Parlamentului grec de la Atena împotriva măsurilor de austeritate. Conform presei locale, ei au blocat un drum din zonă şi au fost implicaţi într-o scurtă altercaţie cu un taximetrist.


UPDATE 16:19 Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), a lăudat "importantele eforturi" depuse de către greci în ultima perioadă.

"Grecia a făcut evident importante eforturi şi acum trebuie să continuăm munca", a declarat Lagarde odată ajunsă la locul unde vor avea loc discuţiile dintre miniştrii de finanţe ai zonei euro şi premierul grec, Lucas Papademos.


UPDATE 17:00 Reprezentanţii Finlandei şi Greciei au semnat o înţelegere, Finlanda cerând ca băncile greceşti să asigure bani şi bunuri înainte de a accepta să ia parte la planul de salvare de la faliment.


UPDATE 17:13 Oficialii Olandezi cer să existe o prezenţă permanentă a "troikăi" (UE - BCE - FMI) în Grecia ca o condiţie a obţinerii celui de-al doilea plan de salvare de la faliment.

Jan Kees de Jager, ministrul de finanţe olandez. (FOTO: Valerie Kuypers/Mediafax Foto/AFP)

"Trebuie să existe o implementare rigidă şi foarte strictă a cererilor noastre în Grecia", a declarat Jan Kees de Jager, ministrul de finanţe olandez.


UPDATE 17:40 Au început discuţiile la Bruxelles.


UPDATE 18:56 Noi declaraţii "războinice" ale ministrului de finanţe olandez, Jan Kees de Jager, conform Mediafax, care citează Financial Times. "Grecia vrea banii şi până acum nu a primit nimic. Am spus nu în ultimele săptămâni. Ne putem permite să spune nu până când Grecia va respecta toate solicitările", a declarat el.


UPDATE 19:04 Hans-Werner Sinn, directorului think tank-ului Ifo, susţine într-un interviu acordat Der Spiegel că restructurarea Greciei în zona euro este imposibilă şi că Grecia trebuie să fie ajutată cu bani de UE pentru a ieşi din zona euro. Mai mult decât atât, Sinn susţine că banii UE nu vor ajuta grecii, ci băncile europene.


UPDATE 19:22 Soluţia pentru rezolvarea problemelor financiare cu care se confruntă Grecia ar putea să vină din exploararea zăcămintelor minerale aflate în largul mării, este de părere Antonis Samaras, liderul partidului conservator grec. După o serie de discuţii cu preşedintele cipriot Dimitris Christofias, el a sugerat faptul că între Grecia şi Cipru ar putea să fie creată o "strategie comună" pentru exploatarea unor astfel de zăcăminte.


UPDATE 19:30 În ciuda faptului că pieţele europene au închis înainte de încheierea discuţiilor de la Bruxelles, acţiunile au atins cele mai mari nivele din ultimele şapte luni, pe fundalul optimismului miniştrilor de finanţe ai zonei euro care credeau că vor putea ajunge la un acord.

FOTO: The Telegraph


UPDATE 00:30 Lucas Papademos negociază cu băncile un plan mai ambiţios de ştergere a datoriei Greciei, informează AFP. "Încercăm să obţinem un plan de ştergere a datoriei mai important", în timp ce o "gaură" de câteva miliarde de euro încă rămâne să fie acoperită, în afară de planul de salvare, a declarat o sursă din cadrul reuniunii citate. Însă amploarea operaţiunii depinde de "alţi factori", a adăugat aceasta.


UPDATE 03:20 Ţările zonei euro au înregistrat progrese, în noaptea de luni spre marţi, în vederea unui acord asupra celui al doilea plan de ajutorare a Greciei menit să conducă la evitarea unui default plin de riscuri, dar continuau să caute să acopere o sumă de câteva miliarde de euro, relatează AFP. Negocierile sunt dificile, deoarece numeroase ţări se îndoiesc de capacitatea Greciei de a-şi îndeplini promisiunile de reformă, cu atât mai mult în contextul în care în aprilie ar putea avea loc alegeri legislative, susceptibile să conducă la o "refacere a cărţilor". Aceste ţări se întreabă dacă nu ar fi mai bine să lase Grecia să se îndrepte către intrarea într-o incapacitate de plată.

Eurogrupul reunit la Bruxelles


UPDATE 05:00 Miniştrii de Finanţe ai zonei euro au aprobat marţi dimineaţa planul de salvare a Greciei, care cuprinde un ajutor public şi o ştergere parţială a datoriei greceşti deţinută de creditori privaţi, au anunţat mai multe surse europene, relatează AFP.


UPDATE 05:16 Planul de ajutorare a Greciei va aduce datoria acestei ţări la 120% din PIB până în 2020, a anunţat o sursă guvernamentală europeană, citată de AFP. Acest nivel de îndatorare este foarte apropiat de obiectivul anumitor finanţatori ai Greciei, şi anume Germania, Olanda şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), care era de 120 la sută din PIB, un nivel considerat sustenabil pe termen lung.

Imaginea sălii de şedinţe unde a avut loc întrunirea oficialilor europeni a devenit deja un viral pe reţelele de socializare


UPDATE 05:20 Euro a înregistrat marţi o creştere pe piaţa de schimb după anunţul unui acord de principiu în Europa destinat salvării Greciei de la faliment, cursul urcând în zece minute de la 1,3185 dolari la 1,3266 dolari, relatează AFP. Moneda unică europeană a pierdut, ulterior, o mică parte din această creştere, fiind cotată cu 1,3247 dolari la ora 3.00 GMT (5.00, ora României), la Tokyo.


UPDATE 06:00 Cu ajutorul acestui ajutor fără precedent, Grecia urmează să fie în măsură să ramburseze o creanţă în valoare de 14,5 miliarde de euro până la 20 martie şi să evite intrarea în faliment. Atena a îndeplinit, pe hârtie, partea sa de contract, pliindu-se pe exigenţele creditorilor săi publici (angajamente scrise ale celor doi lideri de partide ai coaliţiei guvernamentale, un plan de economisire în valoare de 3,3 miliarde de euro).


UPDATE 06:10 Negocierile au durat atât de mult deoarece principalii finanţatori ai Greciei au relevat că sunt necesari câteva miliarde de euro în vederea reducerii datoriei ţării la 120% din PIB până în 2020, aşa cum doreau Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi anumite ţări din zona euro, ca Germania şi Luxemburg. În final, planul de salvare va permite reducerea îndatorării la nivelul de 120,5% până în 2020, de la 160% cât este în prezent, a subliniat o sursă guvernamentală europeană.


UPDATE 06:30 Grecia va beneficia de un ajutor public în valoare de 130 de miliarde de euro în cadrul celui de-al doilea plan de salvare şi unui efort mai important decât era prevăzut din partea sectorului privat, care a acceptat să suporte 53,5 la sută din datoria greacă, afirmă o sursă europeană, citată de AFP.


UPDATE 08:30 Supravegherea Greciei de către creditorii săi va fi consolidată în schimbul planului de salvare menit să permită Atenei să evite falimentul, a anunţat marţi dimineaţă comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite AFP.

Citește și: