Cătălin Niţu
406 vizualizări 4 iun 2019

Pentru prima dată, Appe separă sistemul de operare de pe tablete de versiunea principală de iOS, în 2019 urmând să debuteze iPadOS, un software specializat pentru ecrane tactile de dimensiuni mari. Nici restul sistemelor de operare Apple nu au fost ignorate, iOS, macOS, tvOS şi watchOS primind actualizări importante.

Mac Pro

Apple a anunţat Mac Pro, un nou computer desktop ultra-performant, dedicat 100% profesioniştilor. Acesta abordează un nou design, de tip tower, complet personalizabil. Acesta înlocuieşte în ofertă vechiul Mac Pro care a debutat în 2013, în formă de „coş de gunoi”, care nu a mai fost actualizat cu hardware nou aproape doi ani. Noul computer este cel mai puternic computer lansat de Apple până acum şi ar putea fi chiar unul dintre cele mai performante din lume, în varianta sa de top, putând edita în timp real materiale 8K în format RAW şi compoziţii muzicale cu mii de track-uri.

Noul Mac Pro este construit în jurul unei rame din oţel inoxidabil, carcasa beneficiind de mânere pentru a putea fi mutat, la nevoie, iar Apple va vinde separat chiar şi rotile, pentru cei care vor să mute computerul prin studioul de montaj. Fiecare componentă poate fi personalizată după nevoile utilizatorilor. Procesoarele care stau la baza noului Mac Pro sunt un modele din familia Intel Xeon din ultima generaţie, care pot beneficia de la 8 până la 28 de nuclee. Apple spune că acestea pot atinge un consum de până la 300 W, ceea ce sugerează că vom avea parte de performanţă pe măsură. Nu în ultimul rând, sistemul poate fi configurat cu până la 1,5 TB de memorie RAM.

Pentru personalizarea noului Mac Pro, carcasa este uşor de scos, fiind închisă cu un sistem simplu, care nu necesită unelte. Apple permite utilizarea de port-uri PCI Express pentru adăugarea de componente, însă configuraţia în care sunt disponibile este neobişnuită. Există două port-uri de generaţie nouă, cu spaţiu de 4 slot-uri între ele. Acestea sunt dedicate plăcilor video şi vor folosi un nou standard de componente. De asemenea, există alte 8 port-uri PCI Express obişnuite: patru dual-slot, trei single-slot şi unul half-slot. La capitolul conectivitate externă avem două port-uri de reţea gigabit, patru port-uri Thunderbolt şi două port-uri USB Type-A. Apple se bazează pe faptul că profesioniştii vor folosi mai degrabă port-urile Thunderbolt pentru ataşarea de echipamente de generaţie nouă.

Vorbeam anterior despre plăcile video şi noul format proprietar pentru acestea. Este voreba despre MPX (Mac Pro Expansion Module). Aici vor fi găzduite plăcile video în format proprietar. Modelul de bază va integra un Radeon Pro 580X, însă acesta poate fi configurat cu şi Radeon Vega II, cel mai puternic cip video de la AMD, cu 14 Tflop si 32 GB de memorie HBM2. De asemenea, există module MPX care găzduiesc două cipuri grafice Vega II, cu performanţă dublă şi memorie dublă.

Nu în ultimul rând, poţi adăuga două module MPX printr-un nou standard de conectare numit Infinity Fabric Link (o alternativă la NVLink de la NVIDIA pentru SLi). Astfel, poţi avea patru cipuri Vega II cu 128 GB memorie şi 56 Tflop de performanţă. Modulul MPX se conectează la noile port-uri PCIe de generaţie nouă (4.0), dar şi la unul dintre port-urile PCIe 3.0. Noul port poate oferi până la 475 W de putere, în timp ce standardul vechi oferă doar 75W. Tot prin PCIe for putea fi realizate şi transferuri Thunderbolt, port-urile USB Type-C de pe plăcile video oferind această capabilitate.

Afterburner este un alt modul dedicat pentru cei care editează materiale video. Acesta foloseşte un cip FPGA dedicat pentru procesare video, Apple spunând că poate procesa 6 miliarde de pixeli pe secundă. Astfel, cei care lucrează cu codecurile ProRes şi ProRes RAW la rezoluţie 8K nu vor mai trebui să le micşoreze pentru a le foloti. Astfel, poţi reda şi edita 3 stream-uri 8K sau 12 stream-uri 4K simultan, cu profile de colorizare şi efecte aplicate peste, fără ca performanţa să scadă şi fără să taxeze procesorul prea mult.

Fiecare Mac Pro integrează o sursă de 1,4 kW. Sistemul de răcire integrează 3 ventilatoare pe partea din faţă şi o turbină la interior. Apple spune că este un sistem foarte silenţios, întrucât toate componentele sunt răcite pasiv, folosind radiatoare imense. Temperatura aerului de la interior este scăzută de fluxul de aer rece care este introdus prin partea din faţă şi scos de turbină. Conform Apple, nici în cele mai solicitante scenarii de utilizare, noul Mac Pro nu ar trebui să scoată un sunet mai puternic decât un iMac Pro în full load.

CITEŞTE ŞI: Apple a lansat Pro Display XDR

tvOS 13

Primul sistem de operare actualizat despre care Apple a vorbit în cadrul conferinţei sale este tvOS. Acesta va primi profiluri de utilizatori, fiecare în parte având acces la propriile preferinţe şi recomandări din aplicaţiile Apple TV şi Apple Music.

tvOS va primi şi posibilitatea de a afişa versurile melodiilor din Apple Music pe ecran în timp real, asemeni unui software de karaoke.

Pentru Apple Arcade, serviciul de gaming de la Apple, tvOS va primi suport pentru două gamepad-uri foarte populare, livrate cu consolele Xbox One şi PlayStation 4.

În rest, la nivel de interfaţă şi funcţionalitate, tvOS va rămâne în mare parte neschimbat.

CITEŞTE ŞI: Apple introduce Sign in with Apple, o metodă de autentificare care nu urmăreşte activitatea autilizatorilor

watchOS 6

watchOS va primi mai multe noi „feţe” pentru ceas. Gradient, Numerals, Digital Face, California Dial şi Solar Phase, fiecare oferind un design unic şi noi complicaţii, cât şi elemente interactive.

Taptic Chimes vor fi combinaţii de vibraţii şi sunete care vor fi redate din oră în oră. Pot fi dezactivate.

Apple va lansa noi aplicaţii: Apple Books pentru audiobooks, Voice Memos pentru înregistrare de sunet şi Claculator, care va avea funcţie de calcul a bacşişului şi de a împărţi nota între mai multe persoane.

Aplicaţiile de Apple Watch vor putea fi independente de aplicaţiile de iOS. Până acum, acestea puteau fi  lansate doar dacă aveau o versiune de telefon. De asemenea, a fost implementat un nou API pentru streaming de muzica (Streaming API).

Nu în ultimul rând, Apple Watch primeşte AppStore direct în meniul ceasului pentru cumpărarea şi instalarea de aplicaţii. Până acum, aplicaţiile noi puteau fi descărcate doar prin intermediul telefonului.

La capitolul funcţii de sănătate şi fitness, Apple implementează noua funcţie Activity Trends, care oferă informaţii despre activitatea utilizatorului pe termen lung. Aplicaţia Activity poate detecta atunci când anumite activităţi scad sau sunt în creştere, pentru a încuraja utilizatorii să rămână activi pe termen lung.

Pentru protejarea auzului, ceasul poate folosi microfonul pentru a detecta dacă sunetul ambiental este periculos pentru utilizator. Această funcţie poate apărea pe diverse feţe de ceas, monitorizând zgomotul în timp real.

Pentru persoanele de sex feminin, Apple Watch are acum „Cycle Tracking”, o funcţie care poate urmări ciclul menstrual, cu interfaţă simplă pentru raportarea informaţiilor. Ceasul poate notifica utilizatoarele înainte ca ciclul menstural să pornească, conform calendarului. Această funcţie va fi disponibilă şi pe iPhone în cadrul aplicaţiei Health.

Noua aplicaţie Health de pe telefon va primi o nouă interfaţă, cu grafice realizate pe baza informaţiilor colectate de ceas, care sunt stocate criptat pe telefon şi iCloud. Aceasta va afişa informaţii relevante pentru utilizatori folosind algoritmi de machine learning.

Citeşte mai departe, despre iOS 13 şi iPadOS...

Citește și: