Alina Botezatu
218 vizualizări 6 nov 2018

„Echipa va analiza noile evoluţii economice şi financiare, va actualiza prognoza macroeconomică şi va discuta proiectul bugetului pentru 2019”, a precizat Alejandro Hajdenberg, reprezentatul instituţiei la Bucureşti.

În plus, această vizită pregăteşte misiunea de la începutul anului viitor privind consultările asupra Articolului IV, conform reprezentanţilor FMI.

La prognoza din octombrie, Fondul şi-a redus estimarea de creştere economică pentru România, la 4%, de la 5,1% în aprilie.

În schimb, reprezentanţii Fondului preconizează aceeaşi inflaţie, o creştere medie anuală de 4,7%, dar un deficit de cont curent de 3,5% din PIB, faţă de 3,7%, în aprilie.

FMI a redus prognoza de creştere economică pentru România

Fondul Monetar Internaţional apreciază că România va avea în acest an o creştere economică de 4%, sub prognoza anunţată în vară, precum şi o inflaţie de 4,7% şi un deficit de cont curent de 3,5% din PIB, potrivit raportului "World Economic Outlook" lansat în octombrie.

 "Economia României a înregistrat o creştere solidă de 6,9% în 2017 ca urmare a stimulentelor fiscale şi a cererii externe puternice. Creşterea ar urma să încetinească până la 4% în 2018 şi la 3,4% în 2019 (cu 1,1%, respectiv 0,1% sub estimările din aprilie 2018), pe măsură ce stimulentele se vor tempera", se arată în raport.

În septembrie, Alejandro Hajdenberg, reprezentantul instituţiei în România, anunţa că fondul analizează posibilitatea de a reduce, în octombrie, prognoza de creştere economică de la 5,1%, cât era estimarea atunci, la 4,4% sau 4,5%. Prognoza anunţată în iunie era construită pe datele din luna martie 2018.

Pe termen mediu, FMI prognozează o decelerare a creşterii economice a României către intervalul 3-3,5%.

Citește și: