Pacala Dana - Mediafax
Vasile Magradean
131 vizualizări 15 mar 2013

Noul acţionar al Mechel Câmpia Turzii i-a anunţat, prin liderul sindical, pe foştii angajaţi care protestează în faţa combinatului că în cursul zilei de vineri se vor plăti jumătate din cele trei salarii compensatorii, dar oamenii continuă protestul, susţinând că nu vor pleca până nu vor vedea banii

Liderul de sindicat de la Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, le-a spus, vineri, protestatarilor adunaţi în faţa combinatului, că acţionarii ruşi au reuşit să facă rost de bani în urma vânzării de certificate verzi şi a unei cantităţi însemnate de fier, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Am fost sunat, joi seară, de o doamnă care face parte din conducerea noului acţionar al Mechel, care mi-a transmis că vineri se va plăti un salariu şi jumătate din cele trei salarii compensatorii, iar restul se va achita săptămâna viitore. A spus că se strâng bani în urma vânzării de certificate verzi şi de fier vechi, fiind semnat deja un contract cu o firmă care preia fierul vechi", a spus Pascu.

El i-a anunţat însă pe protestatari că manifestaţiile trebuie să continue până la încasarea "ultimului bănuţ".

Pascu a adăugat că a depus la DNA o plângere penală faţă de conducerea Mechel şi a cerut foştilor angajaţi să iniţieze demersuri pentru a da în judecată noul acţionar pentru recuperarea salariilor compensatorii în justiţie.

Un reprezentant al Prefecturii Cluj aflat în faţa combinatului le-a spus protestatarilor că în urma demersurilor iniţiate de instituţie s-au primit asigurări din partea Electrica privind eşalonarea unor facturi ale foştilor angajaţi care nu au bani să le achite.

La protest au fost prezenţi primarul din Câmpia Turzii, Radu Hanga (PSD) şi directorul Mechel Câmpia Turzii, Alexandru Viaceslav.

Acţiunea de protest se va încheia în jurul orei 12.00.

Peste o sută de foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii s-au adunat, vineri dimineaţă, în faţa combinatului, scandând "Ticăloşii", "Hoţii", "Vrem banii", "Combinatul l-aţi tăiat, nu vrem bani eşalonat", "Aţi vândut Căţelu, nouă ne-aţi dat mielu'".

La un moment dat, unul dintre protestatari a legat o salopetă de gardul combinatului, a stropit-o cu benzină, după care i-a dat foc.

Un alt protestatar a spus că arderea salopetei înseamnă că oamenii şi-au pierdut răbdarea şi nu mai au încredere în promisiunile că le vor fi plătite salariile compensatorii.

"Am ajuns la disperare şi nu mai putem avea încredere în promisiunile ruşilor. Ne-am pierdut răbdarea şi am vrut să tragem un semnal de alarmă legat de situaţia de la Mechel", a spus el.

După acest gest, oamenii au început să scandeze "Afară cu ruşii din ţară", "Uite ce aţi făcut dacă ne-aţi vândut".

De asemenea, ei au legat o cruce de lemn pe gard, care simbolizează moartea combinatului.

Protestatarii au adus cu ei oale şi cratiţe din metal, spunând că le vor da conducerii combinatului să le vândă la fier vechi şi să facă rost de bani pentru salariile compensatorii.

Aceasta este cea de-a doua săptămână de proteste ale foştilor angajaţi de la Mechel Câmpia Turzii, faţă de neplata salariilor. Angajaţii disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii au protestat şi pe parcursul săptămânii trecute faţă de neacordarea salariilor compensatorii.

Oamenii au decis să reia protestele şi în această săptămână după ce conducerea Mechel Câmpia Turzii a propus plata eşalonată pe trei luni a salariilor compensatorii şi ca foştii angajaţi să taie utilaje casate pentru a le vinde la fier vechi pentru banii aferenţi acelor plăţi, disponibilizaţii fiind nemulţumiţi de această soluţie.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, declara că noul acţionar al Mechel are intenţii bune şi face toate demersurile pentru achitarea celor trei salarii compensatorii foştilor angajaţi de la Câmpia Turzii, însă are conturile blocate.

De asemenea, prefectul de Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, afirma, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii noului acţionar al Mechel, că aceştia au dat asigurări că până în 15 martie vor încerca să plătească salariile compensatorii angajaţilor disponibilizaţi de la Câmpia Turzii.

Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajaţi la secţia de Trăgătorie.

Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.

Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.

Citește și: