Alina Botezatu
743 vizualizări 1 apr 2019

„Continuăm în acelaşi registru, cu declaraţii de acest fel: ba că sunt nu-ştiu-ce spion, ba că nu plătesc taxe la stat, ba că… Eu alerg după astfel de declaraţii, ca să le dezmint. Nu este normal pentru un ministru de Finanţe. Nu s-a jucat nimeni cu nimic, nu sunt nici spion rus, plătesc şi taxe la stat, n-am imunităţi… sincer… Doar dacă s-ar citi puţin legislaţia în vigoare, atunci lucrurile ar fi foarte clare. Numai că, din păcate, în România, fiind, probabil, în ajun de campanie electorală – din păcate, avem şi anul acesta şi anul viitor, perioadă de campanie – mi-aş dori foarte mult să nu mai fie o astfel de abordare. Cred că îmi doresc şi rămân cu dorinţa, pentru că sigur colegii noştrii din opoziţie nu înţeleg decât să facă tipul acesta de campanie. Dacă ai argumente, foarte bine. Vino cu argumente, cu probe, cu chestiuni care să fie de neconstestat”, a afirmat Eugen Teodorovici, luni, în cadrul unor declaraţii de presă.

Ministrul Finanţelor a apreciat că asemenea acuzaţii pot fi însă crezute de cei care le văd, deoarece nivelul de educaţie financiară din România este extrem de redus.

„Dar să faci afirmaţii în spaţiul public…, profiţi de faptul că majoritatea oamenilor din România nu au nivelul de cultură financiară şi, din păcate, nici în sălile acestea, nici în Senat, nici în Camera Deputaţilor. Ar trebui ca educaţia financiară să fie primul pas cu care se începe: partea de politicieni, după aceea, administraţie centrală, locală, pentru că altfel astfel de declaraţii nu şi-ar găsi ecou”, a precizat Teodorovici.

Deputatul USR Claudiu Năsui a cerut, luni, demisia ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, susţinând că a falsificat datele privind deficitul bugetar pe 2018 pentru a se încadra în ţinta de deficit de 3%, „sabotând economia naţională”.

„În ultimele luni ale anului devenea tot mai clar că statul român nu mai face faţă cheltuielilor. Ţinta de deficit de 3% era ca şi depăşită în ochii multora. De aceea statul a intrat în modul de avarie şi a început să amâne toate plăţile pe care le mai putea amâna. Printre aceste plăţi s-au aflat şi rambursările de TVA, adică bani care nici măcar nu erau ai statului. Statul a ţinut bani care nu erau ai lui doar ca să se încadreze în deficit. Adică, guvernul nu doar că a falsificat datele privind deficitul cu bună ştiinţă, dar a şi sabotat economia prin a reţine banii întreprinderilor româneşti", a scris deputatul pe Facebook.

Deputatul USR a atras atenţia că, recent, au apărut informaţii în presă privind rambursarea de către ANAF a TVA în cuantum de 2,6 miliarde lei, pe care o cataloghează ca fiind „foarte mare”. De asemenea, deputatul USR acuză Guvernul că nu a rambursat TVA la sfârşitul anului trecut pentru a se încadra în ţinta de deficit de 3%. Năsui a mai atras atenţia că după ianuarie 2019, „au explodat” rambursările: media rambursărilor lunare de TVA în februarie şi martie 2019 a ajuns la 2,2 miliarde. Mult peste media naturală de 1,4 miliarde şi mult peste 0,9 miliarde cât era media în precedentele 3 luni.

Senatorul liberal Florin Cîţu l-a acuzat, săptămâna trecută, pe ministrul Finanţelor că este spion rus şi că nu îşi achită taxele şi impozitele, deoarece este scutit de plata acestora, de când a devenit, la finele anului trecut, unul dintre guvernatorii Băncii Internaţionale de Investiţii (BII). Senatorul PNL mai susţine că, la finele anului trecut, în timpul vizitei în Cuba, ministrul Finanţelor nu a participat doar la o întâlnire vizând programe de sănătate, ci şi la o întâlnire a guvernatorilor BII, care a avut loc la Varadero (Cuba).

Citește și: