Pentru a începe o afacere în agricultură nu ai nevoie de foarte mulţi bani, mai ales că statul te poate ajuta în acest sens prin intermediul subvenţiilor. Adrian Enescu are o poveste de succes pentru că a reuşit să identifice o nişă deloc exploatată în România şi generatoare de câştiguri importante. Este singurul proprietar de livadă de la noi din ţară unde se coc fructele care se pot vinde deshidratate şi cu 150 de lei kilogramul. Iar acestea nu sunt sigura sursă de venituri. 

O afacere profitabilă, deloc exploatată. Într-un singur loc din România există o livadă unde cresc fructele care se vând cu 150 de lei kilogramul

 

 

O afacere profitabilă, deloc exploatată. Într-un singur loc din România există o livadă unde cresc fructele care se vând cu 150 de lei kilogramul http://goo.gl/8fE9fo

Posted by Gandul on 21 Iunie 2015

 

Agricultorii care vor să investească în creşterea viermilor de mătase vor primi, începând de anul acesta, subvenţii de la stat. Autorităţile vor să sprijine această industrie, la care pe vremuri excelam, dar care a fost uitată odată cu dispariţia livezilor de duzi, principala sursă de hrană a viermilor de mătase.

Adrian Enescu a cumpărat o livadă de duzi de un hectar, situată la 15 kilometri de Râmnicu Sărat, în judeţul Buzău. Plantaţia este singura din România. Dudele sunt foarte sănătoase deoarece conţin numeroase proteine, vitamina C, fier şi antioxidanţi. Deshidratate, acestea pot fi vândute chiar şi cu 150 de lei pe kilogram în magazinele bio, potrivit Ştirilor ProTV.

Pe un hectar de pământ pot fi plantaţi, în medie, în jur de 400 de duzi. Într-un an buni, producţia se ridică la peste opt tone de fructe.

”Un hectar de plantaţie de dud se poate întreţine cu 2-3.000 de lei”, spune Enescu.

Frunzele de dud reprezintă, totodată, principala hrană a viermilor de mătase, o afacere profitabilă pe vremuri.

Fostele fabrici unde se prelucrau gogoşile viermilor de mătase au fost însă abandona şi sunt, la ora actuală, în paragină. Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a dispariţiei livezilor de duzi.

Autorităţile au decis să vină în sprijinul acestei industrii. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) acordă de anul acesta subvenţii pentru agricultorii care vor să investească în creşterea viermilor de mătase.

Cei interesaţi trebuie ”să facă dovada achiziţiei a minimum zece cutii de ouă de viermi de mătase. Fiind vorba de un sprijin cuplat, este legat de obţinerea unei cantităţi de minimum 15 kilograme de gogoşi crude pentru fiecare cutie”, a explicat Claudia Stelea, director executiv APIA Buzău.

 

Citește și: