Silviu Bănilă
68 vizualizări 18 nov 2014

Luni, procuratura belgiană  a precizat că acuzaţiile se referă la HSBC Private Bank NV/SA, care ar fi colaborat ani la rând cu clienţii bogaţi din industria diamantelor din Antwerp. Ministrul de justiţie belgian analizează acuzaţiile de spălare de bani care vizează sucursala HSBC.

HSCB, cea mai mare bancă europeană, din punct de vedere al valorii de piaţă, a trecut prin mai multe situaţii dificile, în anii recenţi. În urmă cu doi ani, HSBC a fost de acord să plătească o amendă de 1,9 miliarde de dolari în SUA, într-un dosar de spălare de bani.

HSBC a fost acuzată că ar fi transferat banii cartelurilor de droguri mexicane prin sucursalele sale din SUA şi ar fi oferit Iranului servicii similare, în pofida sancţiunilor internaţionale care vizează acest stat.

Procuratura susţine că HSBC ar fi „promovat şi încurajat frauda fiscală” prin folosirea unor companii offshore din Panama şi Insulele Virgine. Astfel, firmele ar fi avut ca scop ascunderea conturilor unor clienţi dubioşi. Potrivit nbcnews.com, suma vehiculată în acest caz ajunge la câteva miliarde de dolari. 

Citește și: