Alexandra PELE
43979 vizualizări 18 feb 2015

Guvernul a prezentat miercuri noul proiect privind Codul Fiscal, cel mai important act normativ de fiscalitate din România. Printre măsurile propuse se numără reducerea TVA la 20% din 2016, respectiv 18% din 2018, eliminarea taxei pe stâlp sau reducerea accizelor pentru anumite produse.

Orice Guvern din lume îşi doreşte să anunţe reduceri de taxe şi impozite, însă, este important ca acestea să poată fi compensate astfel încât să nu existe dezechilibre majore în buget, este de părere Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, invitat special al ediţiei de miercuri a Gândul LIVE.

Ionuţ Dumitru este de părere că prima întrebare la care Guvernul trebuie să răspundă este în ce măsură sunt posibile reducerile de taxe şi impozite prevăzute în noul Cod Fiscal. Acestea ar urma să aibă un impact de 16 miliarde de lei în bugetul de anul viitor.

”Prima întrebare pe care trebuie să ne-o punem este în ce măsură sunt posibile, cum vor fi acomodate în buget. Orice decident de politici economice, politici fiscal-bugetare şi-ar dori, oriunde în lumea asta, să reducă taxele şi impozitele (...) Discutăm de foarte multe modificări. E prematur să tragem o concluzie tranşantă în acest moment, într-un context în care sunt la toate capitolele de venituri, la toate taxele şi impozitele din România sunt modificări majore”, a comentat Dumitru.

În opinia sa, din prezentarea făcută de Guvern nu reiese foarte clar dacă România îşi ”permite” aceste reduceri, în condiţiile în care măsurile care afectează negativ veniturile bugetare par a avea un impact mai mare decât cele menite să aducă mai mulţi bani în vistieria statului.

”Discutăm de cifre foarte mari. Estimarea Guvernului pentru anul viitor e de impact negativ pe buget de 16 miliarde de lei (...) Sunt şi măsuri care ar aduce venituri în plus, spre exemplu extinderea bazei de impozitare la CAS şi pentru alte forme de venit decât salarii (...) dar sunt destul de puţine în raport cu cele descendente. În primul rând, TVA-ul scade foarte mult, de la 24% la 20%. Numai aici discutăm de 11 miliarde impact în buget. Este un impact colosal de mare”, a spus Dumitru.

Dumitru: Sunt estimări foarte optimiste

El a punctat totodată că România s-a angajat să reducă deficitul bugetar la 1,1% din PIB în 2016, ceea ce s-ar putea dovedi dificil în contextul scăderii veniturilor bugetare. Totodată, Dumitru a arătat că scenariul recuperării a peste 9 miliarde de lei la buget, ca urmare a efectelor benefice pe care reducerile de taxe le vor avea asupra economiei, este prea optimist.

”La prima vedere, veniturile recuperate de 9 miliarde şi ceva par foarte optimiste. Să spui că din 16 miliarde, 10 miliarde se întorc înapoi la buget, la prima vedere, fără să fac niciun fel de calcul, de estimări, pare mai mult decât optimist”, a spus preşedintele Consiliului Fiscal.

Mai mult, Dumitru este de părere că şi orizontul de timp în care ar urma să se vadă efectele pozitive este optimist.

”E de aşteptat să fie efecte pozitive în economie, dar este imprudent să te gândeşti că acestea se vor materializa imediat. În 2016 reduc impozitele şi exact în 2016, în acelaşi an, obţin efecte pozitive atât de benefice în economie”, a adăugat el.

Din calculele sale reiese şi că estimarea privind creşterea economică pe care măsurile ar urma să o genereze este nerealistă.

”1,7 puncte procentuale la creşterea economică... Estimările economiştilor sunt de 2, 2 şi ceva, 3 creştere economică pentru anul viitor. Asta ar însemna să ne apropiem de 5% din PIB creştere economică. Fără să fac niciun calcul, pare nerealist”, a spus el.

Inconsistenţa politicilor fiscale

Ionuţ Dumitru este de părere că executivul a decis să reducă accizele la anumite produse deoarece evaziunea fiscală este atât de ridicată încât statul ajunge să nu colecteze aproape nimic. Taxe mai mici nu înseamnă însă şi o mai bună colectare, a punctat el

”Evaziunea fiscală la alcool a crescut semnificativ după ce accizele au fost crescute în ultimii ani. Există anumite capitole, spre exemplu la produse intermediare, la care după ce au crescut accizele, în 2011, 2012, statul încasa 100 de milioane, iar în momentul de faţă nu mai încasează nimic. E clar că sunt anumite zone unde evaziunea e atât de mare, e colosală, încât probabil concluzia a fost că mai bine mai reducem aceste accize, poate reuşim să colectăm mai mult”, a spus Dumitru.

În opinia sa, o reducere de taxe nu duce la o colectare mai bună. În acest sens, Dumitru a dat exemplul reducerii TVA la pâine, măsură care nu a dus la o creştere a gradului de conformare.

”Rezultatele preliminare pe 10-11 luni arată că numărul de contribuabili care au declarat TVA la pâine a scăzut cu 3,4%, iar veniturile pe acele CAEN-uri au scăzut cu 50 şi ceva la sută. Reducerea de evaziune nu s-a materializat”, a punctat Dumitru.

Măsura de reducere a accizelor, dar şi eliminarea impozitului pe construcţii speciale, aşa-numita taxă pe stâlp, denotă a anumită inconsecvenţă a politicilor fiscale, crede şeful Consiliului Fiscal.

”Pare o inconsistenţă. La nici măcar un an de la momentul la care a introdus o taxă suplimentară de 7 cenţi, vii acum cu o măsură de eliminare sau de reducere (...) Avem două decizii contradictorii într-un an. Nu e rău că se corectează o greşeală. Important e ce punem în loc adică, am introdus acele taxe, de ce? Pentru că am avut nevoie de venituri bugetare mai mari. Important e ce punem în locul lor”, a spus Dumitru.

El a subliniat faptul că taxa pe construcţiile speciale a fost mai mult decât dăunătoare mediului de afaceri.

”Într-o ţară în care ai investiţii atât de mici raportat la nivelul de investiţii din ţara respectivă, nu are niciun sens economic să vii cu o taxă specifică pentru investiţii şi relativ mare, 1,5% din activele fixe. A fost un nonsens de la început. Probabil că au realizat, prea târziu din punctul meu de vedere, trebuiau să nu fie introduse de la bun început că acea taxă nu şi-a produs efectele scontate. Iarăşi, importat este ce punem în locul ei. Acea taxă a adus 1,5 miliarde de lei venituri la buget”, a spus el.

Preşedintele Consiliului Fiscal este de părere că actualul proiect va suferi modificări.

„Discutăm de un proiect. Haideţi să plecăm de la premisa că vor fi modificări (...) Cu certitudine va fi o formă modificată. Să sperăm că va fi o formă mai bună”, a spus el, comentând că şansele ca noile coduri să fie adoptate în forma prezentată este mică.

Provocat la un exerciţiu ipotetic - dacă cele 16 miliarde cât reprezintă impactul reducerilor de taxe ar fi folosite pentru majorarea salariiilor, Ionuţ Dumitru a spus că, matematic, acestea s-ar majora cu 30%, însă  precizat că şi un astfel de scenariu are o şansă mică de a fi transpus în realitate.

Citește și: