Mihai Draghici
18340 vizualizări 16 ian 2012

Fondul European de Stabilitate Financiară a pierdut calificativul "AAA", fiind retrogradat cu o treaptă, la "AA+", de către agenţia de rating Standard and Poor's, care nu a exclus revenirea la calificativul "AAA" în cazul în care vor fi oferite garanţii suplimentare, informează AFP.

Decizia este consecinţa retrogradării Franţei şi Austriei, state din zona euro care aveau calificativele "AAA" şi permiteau Fondului European de Stabilitate Financiară, prin garanţiile lor, să beneficieze de cel mai înalt rating al S&P.

Într-un comunicat, S&P precizează totuşi că ar putea revizui calificativul FESF. "Dacă vom constata că obligaţiunile pe termen lung ale FESF vor fi susţinute deplin prin garanţii ale statelor membre ce beneficiază de calificativul AAA, am putea reveni la AAA", precizează S&P.

Guvernatorul BCE: "Suntem într-o situaţie foarte gravă"

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, consideră că situaţia economică este "foarte gravă", lansând totuşi un apel pentru detaşarea de evaluările agenţiilor de rating, informează AFP.

"Situaţia s-a agravat de la audierea fostului preşedinte al BCE", Jean-Claude Trichet, a spus Draghi în faţa membrilor Comisiei pentru Afaceri Economice şi Monetare a Parlamentului European.

"Suntem într-o situaţie foarte gravă, dar nu trebuie să ne acoperim feţele", a spus Draghi.

Cu toate acestea, Mario Draghi a lansat un apel pentru detaşarea de evaluările agenţiilor de rating, afirmând că acestea trebuie considerate "un parametru printre mulţi alţii".

Draghi a adresat această recomandare agenţiilor de reglementare, investitorilor şi băncilor.

Fondul European de Stabilitate Financiară a pierdut calificativul "AAA", fiind retrogradat cu o treaptă, la "AA+", de către agenţia de rating Standard and Poor's, care nu a exclus revenirea la calificativul "AAA" în cazul în care vor fi oferite garanţii suplimentare.

Citește și: