Mihaela STOICA
17753 vizualizări 20 feb 2014

Cele 280 de service-uri afiliate la Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) au decis să nu mai repare maşinile şoferilor asiguraţi la Astra pe motiv că îşi recuperează foarte greu banii.

"Singura opţiune a şoferilor este să îşi plătească singuri reparaţia. Nu mai efectuăm reparaţii în baza poliţelor emise de către Astra pentru că ne este teamă că nu ne mai recuperăm banii", a declarat pentru gândul directorul general al ASSAI, Cristian Muntean.

În această situaţie, şoferii care au maşinile lovite vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar sau să folosească CASCO.

Decizia service-urilor afiliate ASSAI a fost luată după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit, marţi, procedura de redresare financiară prin administrare specială a Astra Asigurări, liderul pieţei de asigurări, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special.

"Dincolo de decizia ASF, problemele cu firma Astra sunt de notorietate, s-au acutizat în ultimii ani, iar ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă cu trecerea sub administrare specială a societăţii ne îngrijorează şi ne punem întrebarea dacă nu cumva se reeditează un nou episod Metropol, în care clienţii şi-au primit banii în şapte ani de zile", mai spune Cristian Muntean.

Acesta afirmă că patronii de service-uri nu îşi permit, în actualul context economic, să crediteze o societate care, în opinia lor, „este pe ultimul drum”.

Service-urile în cauză reclamă că au probleme cu recuperarea banilor de la Astra de aproape trei ani şi jumătate. Potrivit raportului ASF, societatea avea la sfârşitul lunii noiembrie un număr de 74.000 de dosare de daună avizate şi nelichidate, adică neplătite.

"La 74.000 de dosare de daună nechitate şi la 1.200 de euro - dauna medie- , trebuie în momentul de faţă o recapitalizare de 80 de milioane de euro. Pe domnul Adamescu nu îl văd să mai bage bani într-un pacient în comă", este de părere directorul general al ASSAI.

Mecanismul de decontare al poliţelor RCA practicat de Astra

În continuare, Cristian Muntean spune că a primit plângeri de la clienţii care nu au fost despăgubiţi de Astra chiar în momentul în care ASF efectua un control la societatea de asigurări.

"Am mai spus şi anul trecut că Astra practică un sistem de decontare atipic. Veneaţi cu maşina la firma de asigurări să vă facă constatarea daunei, firma de asigurări Astra vă condiţiona efectuarea constatării şi de prezentarea datelor de cont ale dumneavoastră, situaţie care este oricum ilegală. În momentul în care ieşeaţi afară, primeaţi un SMS de la Astra prin care eraţi informată că vi s-a făcut plata despăgubirii, o sumă dintr-asta derizorie - 25%, maximum 40% din valoarea reală a reparaţiei. Astfel, dosarul de daună era închis pentru că aţi fost despăgubită. În normele RCA, scrie clar că ar trebui să fie o cerere scrisă dată de către client în care el să spună că este de acord cu acea sumă. Aceste dosare de daună erau închise fără a exista acceptul clientului şi fără a exista un astfel de document esenţial. Lucrul acesta se întâmpla anul trecut de prin mai. Am sesizat asta şi nu s-a făcut nimic, în ciuda controalelor primite", afirmă directorul general al ASSAI.

 Astra Asigurări a fost înfiinţată în anul 1991 şi are un capital social de 192,71 milioane de lei, controlat de The Nova Group Investments România SA - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social.

The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.  La finele lunii noiembrie 2013, grupul francez AXA a anunţat că vinde operaţiunile din România către Astra Asigurări, părţile convenind să nu dezvăluie termenii şi condiţiile tranzacţiei. Tranzacţia a presupus preluarea a 38.200 de contracte, în vigoare la finele lunii septembrie 2013.

ASSAI: Poliţia asigurărilor nu a funcţionat la Astra

Compania Astra este cea mai mare din România din domeniul asigurărilor şi numărul 1 la poliţele RCA. "Dacă nu mă înşel, două din zece maşini au poliţe RCA la Astra şi asta pentru că practică cele mai joase prime de asigurare. Din media poliţei de 300 de lei, Astra dă 35% comision de vânzare brokerului, mai are 25% costurile administrative cu angajaţii. Rămân cu nimic din care să despăgubească şi din care să obţină şi profit", susţine Cristian Muntean.

Directorul ASSAI consideră că principalul vinovat în această situaţie este ASF, care a dat aprobarea pe aceste sume "foarte mici la RCA". "Părerea mea este că atunci când creşte infracţionalitatea într-o ţară este şi o problemă a populaţiei, dar în special a poliţiei. Aici vorbim de faptul că poliţia asigurărilor nu a fucţionat".

Timişoreanul care a cerut falimentul Astra a primit 80% din pagubă

Service-ul auto Paint System Service SRL din Timişoara a depus recent o cerere de deschidere a falimentului companiei de asigurări Astra. Suma pe care Astra Asigurari o datora service-ului, 65.643 de lei, reprezenta valoarea cumulată a dosarelor de daună scadente şi neachitate din iulie 2013.

Mihai Rozsa, directorul general al service-ului auto, afirma atunci că suma respectivă era foarte importantă pentru că punea în pericol continuarea activităţii societăţii lui.

La câteva zile de la depunerea cererii, Astra Asigurări a plătit 80% din suma datorată service-ului timişorean. "Din păcate, aşa fac toate firmele de Asigurări, numai când este un scandal public sau se iau măsuri drastice, numai aşa îşi achită obligaţiile legale de despăgubire. Este o situaţie disperată la ce a recurs colegul meu de la Timişoara. Vă spun sincer, pentru un om de service care nu este foarte educat îi este şi teamă că alte firme de asigurări îl vor marginaliza dacă ia astfel de măsuri, să aibă curaj să facă ceva", susţine directorul general al ASSAI, Cristian Muntean.

Potrivit acestuia, un alt service din Bucureşti are de recuperat de la Astra Asigurări suma de 180.000 de lei.

Cele mai multe plângeri primite anul trecut la ASF au fost pentru Astra şi Euroins

Contactaţi în legătură cu această situaţie, reprezentanţii Astra au refuzat să comenteze.

Reprezentanţii ASF afirmă, însă, că la Astra nu sunt probleme aşa de mari cu plata daunelor către şoferi. "Nu vorbim despre toate service-urile, vorbim doar despre cei care eventual îi reprezintă ASSAI. Decizia unui service de a colabora cu o societatea de asigurare ţine strict de service. În cazul în care un service nu doreşte să efectueze plata în baza unei poliţe RCA, asiguraţii au la dispoziţie alte service-uri, este o piaţă concurenţială", a declarat pentru gândul Radu Soviani, purtătorul de cuvânt al ASF.

Potrivit acestuia, ASF nu a constat vreodată un fenomen ca toate service-urile din România să respingă o societate de asigurare. "În cazul în care sunt refuzaţi, asiguraţii se pot duce la un alt service şi pot chiar obţine un preţ mai bun. În cazul în care se optează pentru decontare directă, atunci va încasa banii de la service-ul respectiv. În cazul în care şoferul alege să repare din banii lui, va încasa suma respectivă rambursată de către asigurator în cel mult 90 de zile de la data deschiderii dosarului de daună şi cel mult 10 zile de la data depunerii ultimului document justificativ în privinţa reparaţiei", mai spune Radu Soviani.

În 2013, ASF a primit circa 10.000 de plângeri de la siguraţii auto, două treimi dintre acestea fiind pe societăţile Astra şi Euroins. "Acest număr de 10.000  trebuie raportat la peste 4,5 milioane de poliţe RCA. Pe lângă cele 10.000 de petiţii unice, au fost primite şi 595 de petiţii din partea unor service-uri care reprezintă clienţi. Principalele teme ale petiţiilor erau neplata daunelor, integral sau în termen", mai spune reprezentantul ASF.

Astra, un scandal cu iz politic

Începând de marţi, ASF a suspendat atribuţiile legale ale acţionarilor semnificativi şi ale persoanelor semnificative ale societăţii de asigurare/reasigurare care se transferă administratorului special pe toată perioada administrării speciale, precum şi drepturile de vot în privinţa numirii şi revocării membrilor Consiliului de supraveghere ai societăţii, dreptul la dividende al acţionarilor, activitatea, precum şi dreptul la remuneraţie al membrilor consiliului de supraveghere.

Potrivit autorităţii, planul de măsuri pe care Astra trebuia să-l pună în practică până la 31 decembrie 2013 nu a fost realizat.

Preşedintele Băsescu a declarat, miercuri, că cere Parlamentului revocarea "imediată" a întregii conduceri a ASF, susţinând, referitor la această instituţie, că este "o cloacă, unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă".

În urma declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu, Autoritatea de Supraveghere Financiară a susţinut că a primit avertismente din piaţa asigurărilor că, în cazul unor decizii dure la adresa Astra, liderul pieţei de profil, conducerea instituţiei va fi demisă.

Totodată, premierul Victor Ponta a afirmat că preşedintele Traian Băsescu a cerut revocarea conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) deoarece patronul societăţii Astra Asigurări, unul dintre sponsorii săi, are probleme.

"Cred că domnul preşedinte e foarte supărat că unul din sponsorii săi, patronul de la Astra Asigurări, are probleme şi de aia s-a apucat să fie supărat pe ASF, că veniturile astea nu erau de azi, erau de mult timp", a spus Ponta.

 

Citește și: