Bianca Ciocotisan
Departamentul Economic
986 vizualizări 10 oct 2018

”Am vrut să îi arătăm domnului ministru, eu i-am explicat de mai multe ori, de la un timp nu a mai vrut să mă asculte, ştiind ce se întâmplă. Am venit cu doi berbeci. Unul este normal, fără acel certificat de origine, iar celălalt este berbec cu certificat de origine. Au aceeaşi vârstă, trei ani. Crescuţi amândoi în zonă de câmpie, unul la Oradea, iar celălalt la Timişoara. Agenţia Naţională pentru Zootehnie, prin programul de ameliorare, spune că prin berbecul mai mic poţi face mai mare performanţă decât celălalt şi te obligă să cumperi berbeci cu certificate de subvenţie, dacă vrei să încasezi acea subvenţie, acel sprijin cuplat din zootehnie”, a declarat Dănuleţu Gheorghe, oier din Sibiu cu 2.000 de animale.

Oierii PICHETEAZĂ Ministerul Agriculturii

Ciobanii se plâng că, fără certificatul de origine din programul de ameliorare a speciei la ovine, nu se mai primeşte sprijinul cuplat, în valoare de 25 de euro/cap de animal, ci doar cuantumul Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii (ANT), în valoare de 25 de lei/cap de animal, iar pentru efectivele care beneficiază de programul de ameliorare se încasează atât sprijinul cuplat, cât şi ajutoarele naţionale tranzitorii.

”Deci lumea a lăcomit la nişte bani, dar cu acest lucru şi-au stricat animalele, pentru că de când mă ştiu, am căutat ce e mai bun să bag în animale. De aceea, lumea a căutat să-şi cumpere berbeci, fără să mai conteze talia, pentru bani s-au înghesuit toţi,” explică Dănuleţu Gheorghe.

Oierii PICHETEAZĂ Ministerul Agriculturii

”Suntem alături de toţi crescătorii de ovine, dar vrem să creştem performanţa. Performanţa pentru animale o faci când urmăreşti un program. Sunt de acord şi cu observaţiile pe care le fac ei. Suntem alături de toţi fermierii şi crescătorii din România, însă trebuie să creştem performanţa, obiective pe care statul le urmăreşte prin lansarea subvenţiilor de către stat la timp”, a spus Daea.

Ministrul a avut întâlniri cu asociaţia oierilor şi consideră au ajuns la ”concluzii convenabile”, dar este preocupat de evoluţia preţului cărnii.

 

 

Citește și: