Oncu Marius Gheorghe
8129 vizualizări 4 ian 2012

Situaţia de pe piaţa financiară este "paranormală", iar acest an va fi caracterizat de evitarea riscurilor legate de creditare şi dobânzile foarte scăzute, afirmă Bill Gross, managerul celui mai mare fond de obligaţiuni din lume, citat de Reuters.

Piaţa financiară va fi puternic afectată şi de interesul mai scăzut al instituţiilor financiare pentru acordarea de noi împrumuturi, a spus Gross, care administrează fondul de obligaţiuni Total Return, cu active de 244 miliarde de dolari, al grupului PIMCO.

În acest an, piaţa financiară va continua să-şi reducă expunerea la risc, iar viitorul pare şi mai întunecat, a avertizat Gross, într-o scrisoare pentru investitori.

"Parcă Pământul ar avea două luni în loc de una şi ambele ar creşte ca o tumoare canceroasă care ar ameninţa fluxurile şi oceanele financiare şi viaţa economică aşa cum o ştim noi din ultima jumătate de secol. Bun venit în 2012", a scris el.

Managerul PIMCO nu a a avut un an prea bun în 2011, potrivit Reuters, şi a trebuit să trimită o scrisoare investitorilor în care să-şi recunoască greşeala de a miza împotriva obligaţiunilor statului american. Titlurile emise de Trezoreria SUA au fost obligaţiunile guvernamentale cu cele mai bune rezultate anul trecut.

Fondul condus de Gross a înregistrat retrageri de 5 miliarde de dolari anul trecut, una dintre primele dăţi când investitorii au scos bani din portofoliul administrat de acesta.

În scrisoarea pentru investitori, Gross a afirmat că "paranormal" este un termen mai potrivit pentru actualul climat economic decat "Noul Normal" lansat de Mohamed El-Erian, co-şef pentru investiţii al fondului, pentru a descrie o lume de creştere economică redusă şi şomaj ridicat.

În acest an, situaţia va deveni şi mai complicată, afirmă Gross.

"Rămânem cu randamente care se îndreaptă spre zero şi creditori care nu mai au încredere în foarte puţine ţări şi nimeni altcineva. Pieţele financiare fac lent implozie deoarece există prea multă hârtie şi prea puţină încredere", a adăugat managerul.

Gross a spus investitorilor să-şi reducă aşteptările pentru profit în acest an şi a prognozat un randament de 2-5% la investiţiile în acţiuni, obligaţiuni şi materii prime.

Citește și: