Departamentul Economic
1275 vizualizări 6 feb 2019

Mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde în perimetrul Neptun Deep, arată OMV Petrom în raportul privind perspectivele asupra anului 2019.

”Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate şi vom continuă dialogul cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat,” spune compania în document.

În toamna anului trecut, după apariţia legii offshore, OMV Petrom anunţa că amână luarea unei decizii privind investiţia în proiectul de explorare din Marea Neagră pentru 2019, din cauza Guvernului român, care a avut nevoie de prea mult timp pentru legea offshore. La aceasta, s-a adăugat apariţia OUG 114, al cărui impact operaţiunilor companiei nu a fost încă evaluat, deoarece legislaţia secundară încă nu a fost emisă, precizează raportul remis bursei. 

”Un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor reprezintă o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea investiţiilor noastre viitoare, atât onshore, cât şi offshore. Legea privind activităţile offshore a intrat în vigoare la jumătatea lunii noiembrie 2018. La sfârşitul anului 2018, Guvernul a aprobat Ordonanţă de Urgenţă nr. 114, introducând măsuri care afectează mai multe sectoare. Printre aspectele principale care afectează activitatea noastră se numără stabilirea de preţuri reglementate la gaze naturale şi energie electrică pe o perioada de trei ani, precum şi majorarea contribuţiei financiare aplicate cifrei de afaceri din activităţile de gaze naturale şi energie electrică,” arată OMV Petrom.

 

Pentru 2019, OMV Petrom preconizează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi de 65 USD/baril. Cererea de produse petroliere, gaze naturale şi electricitate va fi relativ similară comparativ cu 2018. Valoarea investiţiilor (inclusiv lucrările de explorare şi evaluare capitalizate) este în prezent estimată la aproximativ 3,7 mld lei. Compania se aşteaptă ca producţia să scadă cu aproximativ 5% faţă de anul anterior, fără a include iniţiativele de optimizare a portofoliului, în principal din cauza declinului natural. Compania se va concentra pe barilii cei mai profitabili. Procesul de vânzare a altor zăcăminte va continua.

Explorarea blocului Neptun din Marea Neagră este un joint venture între OMV Petrom şi compania americană ExxonMobil. Conform unor estimări ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în trei perimetre din Marea Neagră există descoperiri potenţiale comerciale: perimetrul Neptun Deep - între 42 si 82 miliarde de metri cubi de gaz, perimetrul Trident - aproximativ 30 miliarde metri cubi, perimetrul Midia şi Pelican - sunt estimate descoperiri la 10 miliarde de metri cubi de gaze.

Impactul OUG 114 asupra profitului OMV Petrom este de "doua cifre în milioane de euro, cu o valoare apropiată de mijlocul intervalului", a declarat miercuri Christina Verchere, CEO OMV Petrom, care a anunţat că producătorul îşi va reduce bugetul de investiţii pentru anul acesta, situaţie care va avea impact asupra miilor de furnizori care lucrează pe orizontală cu compania.

"Încetinim motorul investiţiilor," anunţă Christina Verchere, care adaugă că investiţia companiei în proiectul de la Marea Neagră va fi oprită: "Ca să facem o altfel de investiţie avem nevoie de o piaţă liberă, de infrastructură şi de predictibilitate. Legislatia de acum nu asigură aceste lucruri."

În raportul privind rezultatele anului 2018, OMV Petrom anunţă că "instabilitatea recentă privind mediul de reglementare ne-a determinat să ne revizuim planurile de investiţii de creştere, în timp ce căutăm claritate în legătură cu climatul investiţional din România. Planificăm investiţii de circa 3,7 miliarde de lei pentru 2019, în principal în Upstream. Prioritatea noastră rămâne maximizarea valorii portofoliului curent din Upstream şi estimăm că vom limita declinul producţiei medii zilnice la circa 5% faţă de 2018, excluzând optimizarea portofoliului”.

Anul trecut, compania investiţiile companiei au fost de 4,2 miliarde de lei, în creştere cu 44% faţă de 2017.

Comparativ cu 2017, valoarea vânzărilor consolidate din 2018 ale OMV Petrom au fost de 22,523 miliarde lei, cu 16% mai mare, iar profitul net atribuibil acţionarilor a fost de 4,078 miliarde lei, comparativ cu 2,491 miliarde lei în anul precedent.

Totuşi, Rainer Seele, CEO OMV, susţine că există motive foarte bune pentru deschiderea unei sticle de şampanie, pentru că 2018 a fost un an bun, cu o producţie record, cu reduceri substanţiale de costuri, iar pentru anul în curs perspectivele sunt cât se poate de pozitive.

Compania a anunţat că va propune un dividend pe acţiune de 1,75 euro, faţă de 1,5 euro anul trecut, în condiţiile în care cifra de afaceri a crescut cu 13%, la 22,8 miliarde euro, iar profitul operaţional la 3,6 miliarde euro (+23%).

Seele a spus că OMV va continua construcţia conductei Nord Stream 2 şi nu s-a pronunţat faţă de eventualele sancţiuni pe care Statele Unite le-ar putea impune companiilor implicate în proiect. El spune că asfel de decizii trebuiesc luate de europeni şi că nimeni nu trebuie să se amestece în acest proces.

 

Decizia de a amâna investiţia în offshore-ul Mării Negre pune OMV Petrom într-o situaţie de relativă inferioritate, pentru că, în lipsa gazelor, compania ar putea pierde cotă de piaţă, apreciază Ionuţ Purica, cercetător la Academia Română şi director al Centrului de Consultanţă Energetică şi Ambientală.

”Ce se întâmplă cu investiţiile din offshore-ul Mării Negre este o chestiune care nu ne-ar afecta atât de mult, i-ar interesa mai mult pe unguri, care ar vrea să ia gaz de aici, ca să îşi diversifice sursele. OMV Petrom este pus într-o situaţie oarecum de inferioritate în raport cu competiţia, pe piaţa românească şi pe cea regională, pentru că dacă nu ai gaz să participi, pierzi cotă de piaţă”, spune Ionuţ Purica.

Analistul admite că decizia OMV Petrom poate fi interpretată şi ca o tentativă de negociere în lumina prevederilor legislaţiei - legea offshore şi OUG 114, care au nemulţumit investitorii - dar pierderile OMV Petrom pe piaţă ar fi mai mari decât câştigul care ar apărea în cazul în care întârzie investiţia şi autorităţile schimbă ceva în legislaţie.

”O renunţare după explorare este o acţiune antieconomică. Când faci explorare, cheltuieşti bani, bani pe care ai tot interesul să îi recuperezi din exploatare. Dacă faci explorare şi găseşti ce cauţi, ai tot interesul să vinzi, ca să îţi recuperezi banii. Îţi sar acţionarii în cap. Apar posibile scenarii de reacţie a statului. Statul spune că are un contract în care compania se obligă să facă explorări şi să investească în exploatare. Dacă exploatarea nu este făcută, contractul nu este respectat, apar penalităţi, apar posibilităţi de terminare a contractului. Dacă OMV Petrom nu vrea să investească în timp util, i se încheie contractul, eventual este penalizat, dacă există clauze în contract - bănuiesc că sunt, nu am văzut contractele - şi vor apărea companii doritoare să exploateze”.

Este o situaţie în care fiecare are dreptatea lui, crede Ionuţ Purica: ”şi investitorii, care spun că vor să vândă gazul oriunde pot, pentru a-şi recupera banii mai repede, şi statul are dreptate, când spune că vrea să folosească gazul pentru naţia română. Investitorii vor negocia şi vor face presiuni să ia cât mai mult, statul român va impune limite de acceptabilitate”.

Întârzierea investiţiei nu face decât să deschidă mai mult spaţiul de vânzare pentru gazul rusesc, iar importurile româneşti de gaze naturale vor creşte, pentru că producţia este în scădere iar zăcăminte de gaz importante se găsesc mai greu.

OMV Petrom a anunţat miercuri că mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde în perimetrul Neptun Deep. Compania a precizat că va continua dialogul cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat şi că vrea să vadă zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate, spune compania în document.

 

Europarlamentatul PNL Siegfried Muresan aşteaptă demisiile ministrului Economiei Niculae Bădălău şi ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici, după decizia OMV Petrom de a amâna investiţiile în Marea Neagră.

”Decizia OMV Petrom de a amâna investiţiile în Marea Neagră din cauza măsurilor fiscale ale Guvernului PSD - ALDE este un mare eşec al actualului Guvern. Investiţiile în Marea Neagră sunt de o importanţă strategică pentru economia României, iar decizia OMV Petrom nu trebuie să rămână fără urmări. Aştept demisia ministrului Economiei, Niculae Bădălău şi a ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici,” a scris pe Facebook, Siegfried Mureşan.

”Aştept să primim asigurări de la prim-ministrul Viorica Dăncilă că se află în discuţii cu reprezentanţii OMV Petrom şi că Guvernul va veni cu modificări fiscale care să încurajeze investiţiile strategice din România, nu să le blocheze.”

 

Citește și: