73 vizualizări 13 nov 2008

În plină criză, producătorii autohtoni de băuturi spirtoase industriale mai vorbesc despre creşterea vânzărilor doar de Crăciun, dar nu la fel ca în anii trecuţi. După care, de la începutul anului viitor, odată terminate rezervele pe care şi le fac mai toţi românii de sărbători, situaţia se va schimba. „Vânzările de spirtoase româneşti vor scădea cu cel puţin 10%, în lunile ianuarie-februarie, perioadă în care de obicei se reduce consumul nu numai de alcool, dar şi de alimente”, ne-a declarat Radu Morariu, vicepreşedintele Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice – Garant.

Mai departe însă, din luna martie, situaţia se va complica pentru producătorii români, după ce vor fi terminat materia primă achiziţionată anul acesta la preţuri mai mici. Ei vor fi nevoiţi să plătească mai mult pentru cereale, reducându-şi în consecinţă activitatea cu cel puţin 10%. “Practic, abia atunci se vor face simţite cu adevărat efectele crizei, pe fondul înăspririi condiţiilor de creditare”, spune Morariu. Şi, cum o nenorocire nu vine niciodată singură, spirtoasele româneşti ar putea să se scumpească. Motivul: în 2009, acciza pentru alcool se va calcula la un curs de 3,73, faţă de 3,34, anul acesta. „Decizia unei eventuale creşteri rămâne la latitudinea fiecărui producător în parte”, ne-a declarat Tudor Furir, directorul general al Pernod Ricard România, filiala locală a companiei franceze omonime.

Băutorii, tradiţionali sau de ocazie, mai au un răgaz de câteva luni până atunci. 2008 a fost un an bun, iar rezervele de ţuică şi de rachiu sunt asigurate cel puţin până la sărbători.

8,5 milioane de litri de whisky în 2008

Cât despre licorile de import, Tudor Furir nu crede că românii vor renunţa la obiceiul de a bea ocazional un pahar cu whisky, vodcă, gin sau coniac, chiar şi în condiţii de criză. „E drept că de Crăciun vom avea vânzări mai mici, pentru că multe companii care obişnuiau să facă asemenea cadouri colaboratorilor au tăiat bugetele de sărbători”, spune acesta. Pe tot anul, însă, bilanţul va fi unul mai bun decât anul trecut.

Până la sfârşitul lui 2008, băutorii români vor consuma 8 milioane de litri de spirtoase de import, potrivit studiului International Wine and Spirits Report (IWSR). Sau chiar 8,5 milioane de litri, adaugă optimist Tudor Furir. Asta, faţă de anul trecut, când a fost atinsă cifra de 6,5 milioane de litri. Din 2009, situaţia se va mai schimba şi pentru importatorii de băuturi spirtoase. „Mă aştept la o scădere a apetitului pentru consum, pe fond de criză. Dar nu suntem îngrijoraţi, pentru că tot vom avea o creştere de 30-40% a vânzărilor, faţă de 50%, în 2008”, spune directorul general al Pernod Ricard.

Info plus:

Ţuica românească ţine consumul ridicat

Până la sfârşitul acestui an, românii vor bea în jur de 200 milioane de litri de ţuică, spirtoase autohtone şi de import, potrivit studiului IWSR 2008. În jur de 110-113 milioane de litri reprezintă consumul de ţuică la nivel naţional, mai arată raportul.

 

Citește și: