Simona SIMIONESCU
222 vizualizări 19 oct 2010

Anul acesta, România va exporta circa două milioane de tone de grâu, în valoare de peste 420 milioane de euro, însă producţia bună nu va ţine pe loc preţul pâinii, spun producătorii. "Grâul se exportă, pentru că e cerere mare, iar ceea ce rămâne în ţară nu ajunge pentru industria de morărit. Ba chiar vom apela la importuri din primăvară", a declarat pentru gândul Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN. Anul trecut, România a importat 628.000 de tone de grâu pentru a acoperi necesarul intern, potrivit datelor oficiale.

Popescu spune că, până la sfârşitul anului, preţul pâinii va creşte cu aproximativ 30%, din cauza scumpirii grâului pe piaţa internă, creştere provocată de fluctuaţiile de pe piaţa externă. O afacere profitabilă pentru producătorii de grâu din România, mai ales de când Ucraina şi Rusia nu au putut să-şi mai onoreze contractele externe, din cauza incendiilor din vară. Astfel, ţara noastră, alături de Bulgaria, nu a avut decât de câştigat.

De la 1 iulie, preţul grâului s-a dublat în ţară, în timp ce pe piaţa internaţională, tona variază între 180 euro, grâul pentru furaj, şi 240 de euro - grâul folosit pentru pâine. În total, anul acesta, România va vinde pe pieţele externe grâu în valoare de peste 420 milioane de euro, potrivit ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, comparativ cu 302,9 milioane de euro, anul trecut. "Anul acesta se vor exporta cereale. Cred că se vor depăşi patru milioane de tone, două milioane la grâu, peste două milioane la porumb. Este o producţie bună", a declarat Valeriu Tabără, într-un interviu acordat Mediafax.

Efectul pozitiv al evaziunii din panificaţie

Sunt însă şanse ca, până la urmă, românii să nu suporte integral această majorare, crede Popescu, care a explicat în ce condiţii lucrurile ar putea să decurgă astfel. "Producătorii vor fi nevoiţi să absoarbă ei creşterea de preţuri, din cauza scăderii puterii de cumpărare. Un alt motiv care ar putea interveni este legat de evaziunea fiscală, care ţine preţurile oarecum pe loc, pentru că ei (evazioniştii, n.r.) vând cu 20% mai jos decât cei care vând corect", ne-a spus preşedintele Rompan.

Nu numai producătorii din panificaţie au anunţat creşteri de preţuri în ultimele săptămâni, ci majoritatea industriei alimentare. După ce iniţial ministrul Tabără a vorbit despre majorări, acum consideră că preţurile alimentelor pot scădea dacă procesatorii reduc profiturile, iar retailerii taxele. "Există rezerve de reducere a preţurilor alimentelor şi prima rezervă este la procesatori. La pâine, cel care produce grâul are un profit de circa 4,9%. Toate celelalte, respectiv moară, procesare şi comercializare, au câte 10%", a explicat Tabără.
Şi supermarketurile şi hipermarke-turile au partea lor de vină în această ecuaţie a formării preţurilor, din cauza taxelor. Ministrul a dat exemplul taxelor de raft, de poziţie şi de dezvoltare, care, alături de celelalte taxe practicate de retaileri, pot creşte preţurile cu până la 30-40%. Dacă legea de bune practici comerciale va fi corect aplicată, toate aceste taxe se vor reduce, cu efect şi asupra scăderii preţurilor finale, potrivit oficialilor.

Citește și: