Alexandru Costea
204 vizualizări 26 iun 2019

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for legislativ decizional, proiectul de Lege pentru modificarea Legii 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.

Iniţiatorul legii, senatorul ALDE Daniel Zamfir a scris, pe Facebook, că deputaţii au adoptat modificări la Legea Dării în plată prin care sunt stabilite "trei situaţii certe de impreviziune": devalorizarea cu mai mult de 20% a monedei naţionale în raport cu moneda în care a fost contractat creditul; creşterea cu mai mult de 20% a gradului de îndatorare în raport cu cel luat în considerare la acordarea creditului; situaţia în care bunul ipotecat a fost executat.

Acesta transmite că un judecător poate identifica şi alte cazuri de impreviziune.

De asemenea, este interzisă introducerea în biroul de credite a persoanelor care au beneficiat de lege, iar "reaua credinţă" a debitorului trebuie probată de bancă, nu invocată, conform senatorului.

În decembrie 2018, Senatul a adoptat proiectul de lege prin care prevederile Legii privind darea în plată vor fi aplicate şi creditelor acordate prin programul „Prima Casă”.

Actul normativ va merge la preşedintele României pentru promulgare.

Citește și: