2733 vizualizări 11 sep 2011

Deşi recentul plan de relansare a creşterii economice în SUA lansat de preşedintele american Barack Obama este "mai curajos şi mai bun" decât se aştepta, Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru economie, susţine că s-ar putea să nu fie suficient pentru a diminua riscul unei noi recesiuni globale, scrie Huffington Post, care citează un interviu acordat de Krugman televiziunii de business Bloomberg TV.

Riscul instalării recesiunii globale este "destul de mare, poate chiar de 50%", spune Krugman. "Riscul unui fenomen care este perceput drept recesiune este mult mai mare. Cred cu tărie că peste un an vom fi martorii unei rate a şomajului mai mare decât cea de acum", explică el.

Declaraţia lui Krugman, unul dintre cei mai reputaţi economişti în viaţă, vine la doar câteva sătpămâni după ce Nouriel Roubini, unul dintre economiştii care a prevăzut izbucnirea crizei din 2008, a declarat, iniţial, că există o probabilitate de 50% ca lumea să intre din nou în recesiune, procent pe care ulterior, într-o altă declaraţie, l-a estimat la 60%.

Citeşte şi: O NOUĂ RECESIUNE ECONOMICĂ. Nouriel Roubini spune că "furtuna perfectă" e mai aproape decât credea, ROMÂNIA are încă impresia că ECONOMIA "DUDUIE" în 2012

Deşi planul lui Obama ar putea un impuls revenirii economice, respectiv evitării unei noi intrări în recesiune, după cum explică laureatul premiului Nobel, opoziţia partidului republican în a implementa noul plan ar putea contribui substanţial la reinstalarea recesiunii, a adăugat el.

Posibilitatea ca SUA să reintre în recesiune este unul dintre cele mai "calde" subiecte ale economiştilor la nivel mondial. În timp ce preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, alături unii economişti susţin că acest lucru este improbabil, alţii sunt mai puţin optimişti. Printre ei se numără şi Michael Spence, şi el laureat al premiului Nobel pentru economie, care, de curând, a estimat, la fel ca şi Krugman şi Roubini, că posibilitatea ca SUA să reintre în recesiune este de 50%.

Citeşte aici declaraţiile lui Michael Spence privind posibilitatea ca întreaga lume să reintre în recesiune

În cazul lui Krugman, "piatra de temelie" care stă la baza acestei estimări este faptul că, în proporţie de 100% republicanii se vor opune planului lui Obama. "Nimic nu va trece. Cred că dacă Obama ar propune să respectăm şi mai mult mamele, republicanii tot s-ar opune", a declarat el.

COMENTEAZĂ ACEST SUBIECT ŞI PE PAGINA FACEBOOK GÂNDUL

Citește și: