Ion Gaidau - Mediafax
129 vizualizări 28 aug 2012

Sindicatul german UFO al personalului de bord Lufthansa a anunţat marţi că o grevă va fi declanşată în viitorul apropiat, după eşecul ultimelor negocieri care s-au concentrat pe mărirea salariilor, relatează AFP.

Responsabilul sindical pentru negocieri, Dirk Vogelsang, nu a precizat când va fi declanşată acţiunea socială, dar a exclus o grevă de marţi. Întreruperi temporare ale lucrului sunt prevăzute în scurt timp şi "o grevă pe termen nelimitat este în pregătire".

Mai mult de 18.000 de stewardese şi stewarzi lucrează la bordul avioanelor Lufthansa, iar UFO susţine că peste două treimi dintre ei sunt membrii săi.

În aprilie, UFO a cerut o creştere a salariilor de 5 la sută în 15 luni şi retroactiv începând de la 1 ianuarie acest an, după trei ani de stagnare. Lufthansa nu a dat până acum detalii despre ceea ce este pregătită să acorde.

Sindicatul respinge, de asemenea, ferm utilizarea personalului interimar în avioanele Lufthansa, ceea ce compania a început să facă din iunie la Berlin şi vrea să extindă pe viitor într-o filială regională remodelată.

Confruntată, precum întregul sector aerian european, cu o concurenţă dură şi cu o explozie a preţurilor carburantului, Lufthansa intenţionează să păstreze până la capăt planul de economisire anunţat la începutul anului, care trebuie să-i permită ameliorarea rezultatului său operaţional de 1,5 miliarde de euro pe an de acum până la sfârşitul lui 2014, în raport cu sfârşitul lui 2011.

De la întreruperea lucrului pentru mai multe ore în două reprize în ianuarie 2009, personalul de bord al companiei Lufthansa nu a mai făcut nicio grevă. Acţiunea din 2009 a cauzat companiei un deficit în valoare de zeci de milioane de euro.

Citește și: