Departamentul Economic
1809 vizualizări 12 dec 2018

În zece state membre se înregistrează o rată de supraaglomerare pentru tineri mai ridicată decât media UE. Printre ele, şapte ţări (Slovacia, Letonia, Polonia, Croaţia, Ungaria, Bulgaria şi România) au raportat anul trecut că mai mult de jumătate din populaţia lor tânără locuieşte în gospodării supraaglomerate, potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat.

România este fruntaşă

În rândul statelor membre ale UE, cel mai scăzut procent de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani care locuiau în gospodării supraaglomerate se înregistra în 2017 în Malta (4%), Cipru (5,7%) şi Belgia (7,7%) iar cel mai ridicat în România (65,1%), Bulgaria (61,6%) şi Ungaria (57,4%).

Mai mult de şase din zece tineri români trăiesc în case supraaglomerate

Se consideră că o locuinţă este supraaglomerată dacă nu dispune de minim o cameră per cuplu, o cameră pentru doi tineri de 12-17 ani, o cameră pentru maxim doi copii sub 12 ani, potrivit Eurostat.

Procentajul tinerilor care locuiau în gospodării supraaglomerate era în 2017 cu doar nouă puncte procentuale mai ridicat decât cel al ratei de supraaglomerare pentru întreaga populaţie a UE (17,5%).

Cea mai mare diferenţă între ponderea tinerilor de 15-29 de ani şi ponderea la nivelul întregii populaţii a fost observată în Bulgaria (aproape 20% mai mare în cazul tinerilor).

În Danemarca, Olanda, Cipru, Suedia şi Finlanda, rata de supraaglomerare pentru tineri era anul trecut de cel puţin două ori mai ridicată comparativ cu cea pentru întreaga populaţie.

Populaţia de referinţă pentru aceste date include toate locuinţele private şi membrii actuali care locuiesc pe teritoriul unui stat membru la momentul colectării datelor. Persoanele care locuiesc în locuinţe colective şi în instituţii sunt în general excluse din populaţia ţintă.

Foto: Eurostat/ Hepta

Citește și: