Bianca Ciocotisan
1389 vizualizări 13 sep 2018

Măsurile privind depopularea porcilor pe o rază de 10 km în jurul fermelor în care s-a confirmat pesta porcină africană vor fi luate de prefectura fiecărui judeţ afectat, însă iniţiativa se află deocamdată în stadiul de propunere, a declarat pentru Mediafax Rareş Hăbeanu, purtător de cuvânt ANSVSA.

”ANSVSA a reunit Grupul Naţional al Experţilor pentru pesta porcină africană, iar printre recomadările din cadrul şedinţei, există şi cea de a se face depopularea exploataţiilor pe o rază de 10 km, însă este doar un proiect, nu este o măsură legislativă”, a declarat Rareş Hăbeanu. ”Recomandarea noastră a fost ca propunerea să fie transmisă către prefecturile din judeţele afectate, iar decizia referitoare la ce se va face este a instituţiilor prefectului din judeţele respective”.

Gospodăriile în care au fost depistaţi porci cu pestă africană trebuie să-i sacrifice „fără posibilitatea repopulării”, arată un document al instituţiei Dacă din punct de vedere sanitar, porcul este sănătos, gospodarii vor rămâne cu carnea de la animalele sacrificate. ”În privinţa despăgubirilor pentru exploataţiile care nu vor mai putea repopula, încă nu s-a luat o decizie, este în discuţie acest lucru”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al ANSVSA.

În şedinţa Grupului Naţional al Experţilor pentru pesta porcină africană, măsurile au fost supuse la vot, fiind aprobate în unanimitate de voturi.

Pesta porcină africană s-a răspândit în 207 localităţi din 12 judeţe, cumulând un număr total de 898 de focare şi 57 de cazuri la mistreţi, iar la nivel naţional au fost sacrificaţi 232.722 de porci, informează joi Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

De la data confirmării prezenţei virusului în ţara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în două zone geografice.

În zona de nord-vest a României, boala evoluează în 3 judeţe (Satu-Mare, Sălaj şi Bihor), iar prezenţa virusului este confirmată în 13 localităţi, unde au fost ucişi 1.375 de porci domestici şi au fost afectaţi 15 porci mistreţi.

În zona de sud-est a României, boala a fost confirmată în 194 de localităţi din judeţele: Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Buzău şi Giurgiu, unde au fost ucişi 54.296 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 11 exploataţii comerciale de mare capacitate, o exploataţie comercială de tip A şi în abatorul aparţinând unei ferme, au fost ucişi 178.426 de porci. De asemenea, tot în această zonă, au fost afectaţi 42 de porci mistreţi.

Pe judeţe, situaţia evoluţiei focarelor de PPA, se prezintă astfel:

- Judeţul Satu-Mare – 7 focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi;

- Judeţul Bihor – 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi 1 un caz la mistreţ;

- Judeţul Sălaj – 4 cazuri la mistreţi;

- Judeţul Tulcea – 551 de focare în gospodăriile populaţiei, un focar într-o exploataţie comercială de tip A, 5 focare în exploataţii comerciale industriale, un focar într-un abator aparţinând unei exploaţii comerciale şi 34 de cazuri la mistreţi;

- Judeţul Brăila – 60 de focare în gopodăriile populaţiei şi 6 în exploataţii comerciale;

- Judeţul Constanţa – 67 de focare în gospodăriile populaţiei şi 1 caz la mistreţ;

- Judeţul Ialomiţa – 111 de focare în gospodăriile populaţiei şi 3 cazuri la mistreţi;

- Judeţul Galaţi – 9 focare în gospodăriile populaţiei şi 1 caz la mistreţ;

- Judeţul Ilfov – 7 focare în gospodăriile populaţiei;

- Judeţul Călăraşi – 41de focare în gospodăriile populaţiei şi 3 cazuri la mistreţ;

- Judeţul Buzău - 3 focare în gospodăriile populaţiei;

- Judeţul Giurgiu - 1 focar în gospodăriile populaţiei.

”În data de 13.08.2018, au fost stinse primele focare de PPA, diagnosticate de la începutul lunii ianuarie a acestui an, în patru gospodării din comuna Micula, iar în data de 24.08.2018 a fost stins un focar în localitatea Sărăuad, toate din judeţul Satu-Mare”, precizează ANSVSA.

Autoritatea avertizează că evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar, zilnic, se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

„ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, menţionează ANSVSA.

 

Citește și: