Loredana VOICULESCU
200 vizualizări 11 iun 2014

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunţat miercuri, după şedinţa de Guvern, că toţi producătorii de gaze naturale, inclusiv Petrom şi Romgaz, vor fi obligaţi de la 1 iulie să vândă o parte din producţia lor pe bursa de energie OPCOM, aceeaşi obligaţie urmând să fie valabilă din 2015 şi pentru furnizorii de gaze naturale.

"Piaţa de gaze naturale din România va avea un preţ de referinţă. Este parte din acordul pe care îl avem cu Fondul Monetar Internaţional", a declarat Nicolescu.

În luna februarie, Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional că producătorii şi furnizorii de gaze vor fi obligaţi să vândă pe bursă o anumită cotă din producţie, actualul ministru al Economiei, Constantin Niţă, declarând atunci, potrivit Mediafax,că pe bursă ar putea fi vândut între 20% şi 30% din totalul producţiei proprii, în cazul producătorilor, respectiv al totalului estimat spre vânzare, în cazul furnizorilor.

Exporturile de energie electrică, scutite de taxa de cogenerare

Pe de altă parte, ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, a declarat miercuri că Executivul a adoptat o hotărâre prin care exporturile de energie electrică vor fi scutite, de la 1 iulie, de taxa de cogenerare. 

"Măsura va stimula cu siguranţă exporturile de energie electrică, exporturile absolut necesare în condiţiile în care România deţine o putere instalată de aproximativ 20.000 MW şi un consum de aproape 8.500 MW", a precizat Nicolescu.

Măsura de stimulare a exporturilor este o consecinţă a eforturilor statului român de a încerca cuplarea pieţei de energie din România cu pieţele de energie din Ungaria, Cehia, Slovacia şi Polonia.

 

 

Citește și: