Carol Dan - Mediafax
345 vizualizări 18 dec 2014

ANRE va stabili lunar, până în 30 iunie 2021, structura amestecului de gaze produse intern şi importate care vor fi furnizate clienţilor casnici şi producătorilor de energie termică livrată populaţiei pentru asigurarea suportabilităţii costurilor legate de factura la încălzire, se arată într-un proiect de ordin al preşedintelui ANRE.

Prevederile se aplică clienţilor casnici care cumpără gaze la preţ reglementat, clienţilor casnici care cumpără gaze de pe piaţă şi producătorilor de căldură, dar numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele destinată consumului populaţiei.

Fostul ministru delegat pentru Energie Răzvan Nicolescu afirma, la începutul lunii decembrie, că are acordul Comisiei Europene pentru amânarea calendarului de liberalizare a preţului la gazele destinate populaţiei până în 2021.

Liberalizarea presupune creşteri trimestriale ale preţului gazelor din producţia internă. Calendarului de liberalizare, convenit de Guvern cu Comisia Europeană în 2012, prevede ca acest proces să se încheie la 31 decembrie 2018.

Pentru consumatorii noncasnici de gaze, dereglementarea pieţei de gaze se va produce la termenul agreat anterior cu oficialii Comisiei Europene, respectiv 1 ianuarie 2015.

România a consumat anul trecut 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. Producţia internă este de aproximativ 11 miliarde metri cubi, iar diferenţa este importată din Rusia, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preţ reglementat.

Citește și: