Florin Gheţău
3003 vizualizări 23 ian 2015

”Am prezentat forma pe care o prezentasem, de altfel, acum o săptămână la Ministerul Transporturilor, forma aproape finală din punctul de vedere al Guvernului a Masterplanului de transport rutier, această formă - ministrul Transporturilor, domnul Rus, care ieri (n.r. - joi) trebuia să vină la Iaşi să o prezinte înaintea mea, dar din cauza ceţii a stat în aeroport la Otopeni, dar va fi săptâmâna viitoare aici încă o dată pentru toate detaliile - prevede foarte clar autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş cu termenele de efectuare şi cu sursele de finanţare pentru studii de fezabilitate şi pentru execuţie şi din acest punct de vedere cred că toate eforturile, inclusiv cele mai vocale, pornesc de la premisa că au fost făcute cu bună-credinţă de toată lumea, şi primarul, şi parlamentarii, şi preşedinţii de consilii, pentru că de fapt vorbim de o regiune întreagă, iar cu această formă se merge în Parlament şi în şedinţa de guvern care se va adopta în februarie şi o trimitem la Comisia Europeană”, a afirmat Ponta, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi.

El a mai spus că forma Masterplanului de transport care va fi adoptată acum nu poate fi modificată de niciun alt guvern.

”România nu a avut niciodată un Masterplan, e prima dată când are un Masterplan întocmit pe baza criteriilor stabilite de către Comisia Europeană. Din acest punct de vedere ceea ce adoptăm acum - de aceea am şi dorit să avem un dialog cu cei din opoziţie - este un Masterplan care nu mai poate fi modificat de niciun alt guvern, adică începem noi azi, mâine vin alţii şi-l opresc”, a afirmat Ponta.

Premierul a mai spus că sursele de finaţare pentru Ungheni-Târgu Mureş vin din Programul Operaţional Sectorial Transport.

”Referitor la calendarul aşa cum este agreat în Masterplan ştiu că anul acesta trebuie să actualizăm studiile de fezabilitate cu finanţarea de reactualizare din programul 2007 - 2013, iar pentru regim de autostradă de la Ungheni până la Târgu Neamţ este, de asemenea, finanţare totală din Programul Operaţional Sectorial Transport, pentru celelalte două segmente este finaţare pentru autostradă fazată”, a mai spus Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta se află la Iaşi, unde s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Camerei de Comerţ, în cursul după-amiezii de vineri urmând să aibă întrevederi cu primarii PSD din judeţ.

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, anunţa, săptămâna trecută, că ministrul Transporturilor, Ioan Rus, va veni joi, 22 ianuarie, la Iaşi, pentru a prezenta strategia pe infrastructură pentru regiunea Moldovei. Ulterior, Nichita anunţa, într-o conferinţă de presă, că ministrul Rus nu mai vine la Iaşi din cauza unor probleme de sănătate.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, declara, miercuri, că anularea vizitei la Iaşi a ministrului Transporturilor, Ioan Rus, programată pentru joi, este o dovadă de laşitate şi o confirmare a abandonării de către Guvernul PSD a proiectului autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş.

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, afirma, tot săptămâna trecută, că lucrările la autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Neamţ vor începe în acest an sau în 2016, în timp ce tronsoanele Târgu Neamţ-Ditrău şi Ditrău-Târgu Mureş vor fi iniţial drumuri expres, după care vor fi transformate în autostrăzi.

Potrivit lui Nichita, autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Neamţ va fi proiectată în acest an, când va făcută şi licitaţia pentru lucrări.

”Vor fi şi bani alocaţi pentru începerea lucrărilor în 2015 sau în 2016. Se vor proiecta în aceeaşi perioadă, tot ca autostradă, porţiunile Târgu Neamţ-Ditrău şi Ditrău-Târgu Mureş. După ce se vor proiecta se vor căuta şi sursele de finanţare pentru a se face drum expres în primă fază, iar apoi, în faza a doua autostradă”, afirma primarul Iaşiului.

Nichita preciza că pe tronsoanele care traversează munţii între Moldova şi Transilvania lucrările se vor face în regim de autostradă, chiar dacă titulatura va fi de drum expres.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, care a prezentat, în 13 ianuarie, într-o conferinţă de presă, priorităţile de infrastructură rutieră pentru perioada 2015-2016, spunea că autostrada din Iaşi va fi realizată de la Ungheni la Târgu Neamţ, iar de acolo se va continua spre Târgu Mureş cu un drum expres.

Citește și: