Loredana VOICULESCU
2517 vizualizări 28 sep 2012

Premierul Victor Ponta a declarat vineri seara, la Bruxelles, că, dacă autorităţile nu ar fi îndeplinit procedura "criticată şi criticabilă" privind organizarea vânzării pachetului de acţiuni deţinut de stat la Oltchim, scrisoarea de intenţie convenită cu FMI în august nu ar fi intrat în discuţie în boardul FMI de vineri.

"Nu am fi avut în cel mai scurt timp, 20 de minute, o aprobare a scrisorii de intenţie. Este cel mai bun semnal pe care România l-ar fi putut primi", a declarat Ponta, care i-a felicitat pentru eforturile depuse pe guvernatorul BNR şi ministrul Finanţelor. 

El a explicat că autorităţile române au îndeplinit cerinţele FMI şi a comparat organizarea vânzării pachetului de acţiuni cu fata dusă la măritat. "Aşa cum v-ar spune domnul Florin Georgescu, noi am dus fata la măritat"

Board-ul FMI a aprobat vineri cea de-a şasea revizuire a acordului preventiv cu România, disponibilizând a şaptea tranşă, în valoare de 430 milioane DST - drepturi speciale de tragere (514 milioane euro), din suma totală de 3,5 miliarde euro, potrivit Mediafax, care citează surse oficiale.

Astfel, suma totală pusă la dispoziţia României până în prezent de la începutul acordului cu FMI este de 3,1 miliarde euro.

O misiune a FMI s-a aflat la Bucureşti în perioada 31 iulie - 14 august pentru cea de-a şasea evaluare a acordului preventiv cu România, la discuţii fiind prezenţi şi reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale.

La încheierea negocierilor, şeful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, afirma că aprobarea celei de-a şasea evaluări a acordului preventiv în board-ul director al FMI este strict condiţionată de implementarea a patru măsuri, care cuprind majorarea preţului la gaze pentru populaţie şi companii de la mijlocul lunii septembrie, plata arieratelor de la autorităţilor locale, începerea procesului de privatizare a Oltchim şi lansarea procedurilor pentru vânzarea a 15% din Transgaz. 

În ceea ce priveşte oferta Transgaz, prospectul se află în curs de analiză la Comisiei Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Procesul de privatizare a combinatului Oltchim a fost demarat, Dan Diaconescu câştigând la 21 septembrie licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Citește și: