Gandul.info
Loredana VOICULESCU
9042 vizualizări 5 ian 2013

Procedura de atribuire a contractului de concesionare pentru realizarea autostrăzii Comarnic-Braşov (58 km) a fost deblocată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), au declarat vineri pentru gândul surse din Ministerul Transporturilor.

Decizia a fost luată la câteva ore după ce în şedinţa de Guvern de vineri, premierul Victor Ponta acuzase preşedintele CNSC de “abuzuri” şi "şmecherii" în blocarea licitaţiei pentru Comarnic-Braşov.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a emis vineri decizia prin care a dispus continuarea procedurii de atribuire, după ce pe 21 decembrie CNSC a decis suspendarea procedurii ca urmare a solicitării formulate de China Communications Construction Company (CCCC) Ltd., cu sediul în Beijing.

"Eu unul nu mai sunt dispus să înghit abuzurile şi şmecheriile de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Dumneavostră v-aţi agitat, aţi scos la concesiune Comarnic-Braşov - că până îl facem, cu sens unic, dublu, triplu, dacă nu facem autostradă, tot o să ne blocăm pe Comarnic-Braşov -, CNSC a muncit tare pe 21 decembrie şi a suspendat procedura. Pentru când ? Pentru Sfântul Aşteaptă!", a spus Victor Ponta, potrivit Mediafax.

Termenul pentru deschiderea ofertelor, prelungit

În plus, prin decizia emisă vineri, CNSC a obligat autoritatea contractantă – asocierea formată din Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale - să publice în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice SEAP şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene o erată care să cuprindă criteriile de preselecţie, algoritmii de calcul aferenţi acestora, numărul minim şi maxim de agenţi economici care vor putea fi preselectaţi în cadrul procedurii de atribuire a contractului pentru Comarnic-Braşov.

De asemenea, Consiliul de Soluţionare a Contestanţiilor a solicitat şi decalarea termenului de deschidere a ofertelor cu o perioadă de timp echivalentă cu perioada în care procedura a fost suspendată, potrivit informaţiilor obţinute de gândul.

CCCC Ltd, cea mai mare companie de infrastructură din China şi care este listată la bursa din Hong Kong , a contestat "Fişa de date", act care face parte din documentaţia de atribuire a contractului de concesiune. Totodată, compania a solicitat suspendarea procedurii, cerere admisă de CNSC.

Sursa CNSC// Contestaţia depusă de CCCC Ltd

Cine este CCCC Ltd

CCCC Ltd a fost implicată în vara anului 2011 într-un scandal privind practici frauduloase în cadrul unui proiect de infrastructură rutieră în Filipine.

În urma unei anchete, Banca Mondială a anunţat în, în iulie 2011, excluderea companiei chineze CCCC Limited, precum şi a tuturor filialelor acesteia, pe motiv de practici frauduloase, din proiectul de modernizare a infrastructurii rutiere în Filipine.

Sancţiunea prevede că CCCC Limited nu va mai putea participa, timp de opt ani, din ianuarie 2009 până în ianuarie 2017, la licitaţii pentru nici un proiect finanţat de Banca Mondială pentru construcţia de drumuri şi poduri.

“La începutul acestui an (2011 n.n.), Banca Mondială a apreciat că în China Congresul Naţional Popular a modificat Codul penal stabilind că societăţile chineze şi cetăţenii chinezi care mituiesc oficiali guvernamentali străini pot fi acuzaţi de dare de mită, infracţiune prevăzută în Codul penal", se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale din vara anului 2011.

La 31 decembrie 2009 CCCC Ltd avea 112.719 angajaţi şi active totale de 267.900 de milioane de yuani, echivalentul a circa 33 miliarde de euro.

În portofoliul de proiecte realizate de CCCC Limited la nivel mondial se află poduri în Malaysia şi Indonesia, aeroportul Internaţional Macau, în China, aeroportul din Hong Kong, centura la nivel de autostradă a Addis Abeba (Etiopia). 

Un nou termen pentru finalizarea Comarnic-Braşov : anul 2017

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a anunţat la începutul lunii decembrie că autostrada Comarnic-Braşov va fi construită în regim de concesiune, iar constructorul va fi ales prin procedura dialogului competitiv, la care vor putea participa "între 3 şi 5 agenţi economici", potrivit unui anunţ al CNADNR.

Compania care va câştiga licitaţia va asigura finanţarea şi îşi va recupera investiţia dintr-o taxă ce ar putea să fie cuprinsă între 3 euro pentru autoturisme şi 7,4 euro pentru vehiculele de mare tonaj.

gândul a scris miercuri că românii ar putea scăpa de calvarul circulaţiei bară la bară pe DN1 începând din 2017, când autorităţile estimează că va fi gata autostrada Comarnic-Braşov, după cum reiese dintr-o programare a inaugurărilor de autostrăzi, realizată de CNADNR.

Mai exact, reprezentantii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) apreciază că cei 58 de kilometri ai autostrăzii Comarnic-Braşov vor fi finalizaţi în trimestrul al doilea din 2017, chiar dacă până acum lucrările nici nu au început.

La sfârşitul lunii decembrie, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a suspendat procesul de atribuire a contractului de concesiune pentru autostrada Comarnic-Braşov, după ce firma din China a contestat criteriile din documentaţia de atribuire a contractului şi a solicitat suspendarea procedurii.

Ponta cere găsirea unei soluţii în instanţă pentru reluarea licitaţiei

Premierul Ponta a cerut vineri, în şedinţa de Guvern, găsirea unei soluţii în instanţă pentru reluarea licitaţiei autostrăzii Comarnic-Braşov, arătând că aceasta a fost iar suspendată "pentru Sfântul Aşteaptă" de către Consiliul de Soluţionare a Contestaţiilor, dar că nu mai acceptă "abuzurile şi şmecheriile" şefului instituţiei.

Solicitarea pentru identificarea unei soluţii juridice a fost adresată ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Soluţia ar urma să fie găsită cu sprijinul Ministerului Justiţiei şi a Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice.

"Eu ştiu cine şi de ce l-a pus acolo pe domnul preşedinte (al CNSC-n.r.), nu mă intersează apartenenţa lui politică, mă interesează că n-o să stau să nu fac Comarnic-Braşov că nu vrea domnul preşedinte! Vă rog să găsiţi soluţia juridică în aşa fel încât direct la instanţă, o să găsim resursa bugetară la Tribunalul Bucureşti, se pronunţă judecătorii şi dăm drumul la proiecte, pentru că altfel o să ne trezim peste patru ani că nu ne-a lăsat domnul de la CNSC pe care nu-l cunoaşte nimeni şi autostradă tot nu o să avem", a cerut Ponta.

În acest context, primul-ministru a cerut miniştrilor să-i schimbe din funcţie pe toţi cei care spun cum nu se poate face un proiect şi să aducă în locul acestora persoane care ştiu cum se pot realiza acestea.

La sfârşitul lunii septembrie, tot în şedinţă de guvern, premierul Ponta a solicitat conducerii Ministerelor Transporturilor, Finanţelor, Justiţiei şi Secretariatului General al Guvernului să găsească o soluţie pentru reluarea licitaţiei la autostrada Comarnic-Braşov, arătând că "birocraţia politică" şi CNSC au blocat această procedură.

Gândul a scris în septembrie că CNADNR a inclus "din greşeală" în caietul de sarcini pentru reactualizarea  studiului de fezabilitate pentru Comarnic-Braşov două cerinţe inedite : un autoturism nou cu o valoare între 25.000 euro şi 30.000 de euro şi o sumă între 30.000 euro şi 40.000 euro pentru "sesiuni de instruire oficială în ţară/străinătate" a unor angajaţi ai CNADNR.

Ulterior, întreaga procedură de licitaţie pentru reactualizarea studiului de fezabilitate a fost anulată.

Statul a mai încercat de două ori să construiască autostrada Comarnic-Braşov, ultima tentativă având loc în 2010, când câştigătorul licitaţiei, asocierea Vinci (Franţa)-Aktor (Grecia), a renunţat la contract. Grupul elen Ellaktor, din care face parte compania Aktor, a anunţat că a anulat contractul de construcţie a autostrăzii pentru că statul român nu a acceptat anumite clauze, situaţie care a făcut imposibilă asigurarea finanţării.

Tronsonul Comarnic-Braşov avea iniţial ca termen de realizare anul 2014. După finalizarea lucrărilor, statul român ar fi plătit în 26 de ani în total 4,8 miliarde de euro.

Citește și: