Alexandra PELE
16614 vizualizări 25 iul 2014

Miliardarul rus a apărut în peisajul de la Kremlin în timpul celui de-al doilea mandat al preşedintelui Vladimir Putin, fiind aproape necunoscut în cercurile de afaceri până la acea dată. Malofeev a reuşit să câştige în scurt timp influenţă în rândul oficialilor de la Moscova, influenţă de care s-ar fi folosit pentru a scăpa din diferite situaţii.

Financial Times scrie că Malofeev s-a remarcat în ultimele luni drept un personaj-cheie pentru asigurarea colaborării dintre forţele pro-ruse din estul Ucrainei şi establishment-ul politic de la Moscova. Rolul său în conflictul dintre liderii vestului care îl consideră pe Putin responsabil de punerea armelor în mâinile separatiştilor care au doborât cursa MH17 şi ambiţiile Rusiei, a devenit cu atât mai clar în această săptămână. Ministrul de Interne al Ucrainei a anunţat lansarea unei anchete penale. Malofeev este acuzat că ar fi finanţat ”grupări armate ilegale”, devenind astfel un ”sponsor al teroriştilor”.

Miliardarul rus spune că această anchetă este ”ridicolă” şi reprezintă o nouă încercare a SUA de a da vina pe Rusia pentru prăbuşirea cursei MA, cu toate că responsabilitatea acestei tragerii ar reveni ”Kievului sprijinit de America”.

Malofeev a recunoscut însă că la începutul anului a încercat să trimită 960.000 de dolari în Sevastopol ”în scopuri umanitare”, însă tranzacţia ar fi fost îngheţată. Omul de afaceri insistă că fondurile erau destinate unor eforturi umanitare, dar şi că îi sprijină în continuare pe refugiaţi.

”Nu trimit bani acolo. Trimit doar bunuri - apă, mâncare şi medicamente - nimic ce poate fi folosit în scopuri militare”, a precizat el.

Legături cu liderii pro-ruşi care au divizat Ucraina

În ciuda asigurărilor date, Malofeev se bucură de legături neobişnuit de strânse cu lideri politici şi militari pro-ruşi din estul Ucrainei, scrie Bloomberg, care îl compară pe Malofeev cu George Soros.

”Este util ca Soros în sensul că operează pe cont propriu. Este de folos autorităţilor din Rusia care nu doresc să-şi asume responsabilitatea anumitor acţiuni”, este de părere Sergei Markov, consultant politic al echipei lui Putin.

Alexander Borodai, premierul auto-proclamat al Republicii Populare Doneţk, a lucrat ca specialist în relaţii publice pentru afaceristul rus, înainte de a deveni consultant politic al noului prim-ministru din Crimeea, Sergei Askionov.

Askionov, cel care a organizat referendumul din Crimeea şi a pavat astfel drumul către anexarea peninsulei, este de asemenea un apropiat al miliardarului. Cei doi s-ar fi întâlnit pentru prima dată în ianuarie, în Sevastopol, cel mai mare oraş din peninsula Crimeea şi portul în care se află flota marină a Rusiei la Marea Neagră din 1783. Malofeev se afla acolo pentru a organiza pelerinajul unor relicve religioase din Grecia, pelerinaj finanţat de organizaţia sa caritabilă.

La acest eveniment l-ar fi cunoscut şi pe Igor Girkin sau Strelkov, cel care conduce operaţiunile militare ale separatiştilor din estul Ucrainei. Strelkov ar fi asigurat paza şi siguranţa la slujba religioasă la care ar fi participat 100.000 de persoane.

Întrebat ce părere are despre faptul că doi foşti angajaţi controlează în prezent operaţiunile militare şi politice ale separatiştilor, Malofeev a precizat că se află în mijlocul mai multor cercuri patriotice.

”Persoanele adepte unor viziuni patritice şi ortodoxe mă cunosc, iar uneori îi cunosc şi eu pe ei”, a justificat el, adăugând că ”poţi găsi o legătură între mine şi aproape orice activist ortodox. Asta nu înseamnă însă că le plătesc un salariu sau că suntem în aceleaşi afaceri”.

Malofeev: ”Nu poţi integra toată Ucraina Rusiei, estul poate”

Miliardarul rus îşi doreşte cu tărie restabilirea gloriei fostului Imperiu rus, militând public în favoarea anexării estului Ucrainei. Malofeev ”este adeptul propriei ideologii, patriot şi crede în ideea unei Rusii Ortodoxe măreţe”, crede Alexei Makarkin, analist la Centrul de Politici Tehnologice. ”Practic nu există nicio diferenţă între el şi Streklov”, a adăugat analistul.

Întrebat dacă Putin ar trebui să anexeze şi Ucraina, Malofeev le-a spus jurnaliştilor străini că ”nu poţi integra toată Ucraina Rusiei, estul poate”.

Despre Strelkov, un pasionat al repunerilor în scenă a bătăliilor din perioada ţaristă, Malofeev crede că a demonstrat prin acţiunile sale din Ucraina că este ”un adevărat erou”.

”Ucraina este o creaţie artificială pe ruinele Imperiului rus”, a explicat Malofeev. ”Îmi pare rău pentru lipsa mea de corectitudine politică, dar Ucraina este parte din Rusia”, a mai comentat el.

În ceea ce priveşte ambiţia sa politică, miliardarul spune că este mulţumit cu actuala sa poziţie.

”Vreau Imperiul Rus înapoi. Nu vreau să fiu liderul său”, a preciza el.

De la un necunoscut la pionul cheie al preşedintelui Putin

Cândva relativ necunoscut în mediul de afaceri rus, Malofeev, un monarhist şi creaţionist convins, a devenit un personaj proeminent în cel de-al treilea mandat al lui Vladimir Putin, când preşedintele a început să încurajeze valori mai tradiţionale.

El a reuşit să pătrundă într-un grup de conservatori din care fac parte Vladimir Iakunin, şeful căii ferate din Rusia şi un vechi aliat al lui Putin, şi Igor Shchegolev, un coleg de universitate care a servit drept ministru al Telecomunicaţiilor şi care este acum unul dintre consilierii principali ai preşedintelui.

Cu toate că se opune politicilor de la Casa Albă, Malofeev recunoaşte că are numeroase participaţii în SUA. Miliardarul rus spune că este convins că investiţiile sale nu pot deveni obiectul unor sancţiuni deoarece sunt deţinute prin intermediul unor fonduri.

Fluent în limba engleză, Malofeev a lucrat îndeaproape cu mai multe companii din vest, printre care asiguratorul francez Axa şi fondul american Paul Capital. Omul de afaceri a fost acuzat de administrarea proastă de către Axa, cândva unul dintre cei mai mari investitori ai Marshall. Axa şi-a retras plângerea după ce a fost plătită cu o sumă de bani care nu a fost făcută publică.

În prezent el îşi ocupă o mare parte din timp socializând cu liderii mişcării evanghelice din SUA şi cu liderii ultra-naţionalişti din Europa.

O publicaţia elveţiană a relatat recent despre participarea lui Malofeev la o conferinţă de extremă dreapta din Viena, eveniment la care au mai participat şi liderul francez Marine Le Pen şi austriacul Heinz-Christian Strache. Întâlnirea ar fi fost finanţată chiar de Malofeev.

”Ce ar trebui să spun? Nu sunt fascist? Nu mănânc bebeluşi la micul dejun? Un creştin ortodox nu poate fi fascist. Ruşii au suferit din cauza naziştilor mai mult decât orice alt popor din lume”, a comentat el, întrebat fiind de subiectele tratate la conferinţa de la Viena.

Afacerile miliardarului

Un fost asociat l-a descris pe Malofeev drept un ”Rasputin modern”, altul drept un om de afaceri strălucit ”care poată să vândă nisip cuiva din Sahara”.

El a lucrat pentru o perioadă ca avocat, iar în 2005 a înfiinţat Marshall Capital Partners, un holding rusesc cu investiţii într-o varietate de industrii, de la telecomunicaţii, media şi tehnologie la imobiliare şi agricultură.

Malofeev şi-a vândut cel mai mare activ financiar, un pachet de 7,5% din acţiunile companiei de stat OAO Rostelecom, anul trecut, valoarea tranzacţiei fiind de 700 de milioane de dolari.

Miliardarul rus este renumit şi pentru actele sale de caritate. Fundaţia St. Great Vasily are, potrivit Bloomberg, un buget anual de 40 de milioane de dolari.

Cum a ajuns să îmbrăţişeze religia

Malofeev S-a născut în Pushchino, o suburbie a Moscovei, în perioada în care Rusia era o Uniune Sovietică oficial atee. Miliardarul spune că l-a găsit pe Dumnezeu în timpul copilăriei, pe care a petrecut-o în mare parte acasă, la pat, sau în spitale, din cauza unei boli serioase.

A început să fie interesat de religie în urma unor lecturi, ulterior participând şi la slujbele bisericii din cartierul său, la care merge săptămânal şi acum.

A studiat Dreptul la Universitatea de Stat din Moscova. A lucrat pentru o perioadă ca avocat, dar s-a reprofilat. A intrat în domeniul bancar, angajându-se la Renaissance Capital, după ce şi-a dat seama că această lume îi va permite să facă ”de patru ori mai mulţi bani”.

Un deceniu mai târziu, în 2005, a înfiinţat Marshall Capital Partners.

Malofeev este căsătorit cu avocata Irina Vilter, cei doi având trei copii.

Probleme cu Justiţia

La finele lui februarie, Malofeev ar fi ajuns la o înţelegere cu VTB Group, a doua cea mai mare bancă din Rusia, în privinţa unui împrumut de 225 de milioane de dolari pe care l-ar fi contractat în 2007 o companie deţinută de Marshall Capital şi pe care nu l-ar fi plătit niciodată.

Împrumutul VTB a fost folosit pentru a finanţat achiziţia unor ferme de vaci de către compania rusească Russagroprom de la compania Nutritek din Insulele Virgine, Marshall Capital Partners fiind acţionar la ambele.

Russagroprom a intrat în faliment ca urmare a împrumutului, iar VTB a decis să lanseze o acţiune în instanţă împotriva Nutritek, MarCap şi a lui Malofeev.

Pe parcursul litigiului, VTB a descoperit că activele companiei care luase creditul fuseseră supraevaluate grosolan. Acestea valorau cu aproape 200 de milioane de dolari mai puţin decât cifrele prezentate, potrivit Reuters.

 

Citește și: