Mădălina CHIŢU
4557 vizualizări 15 sep 2014

Marius Ştefan, în vârstă de 37 de ani, deţine o firmă de închirieri maşini, o afacere pe care a început-o în urmă cu nouă ani şi care anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 10,5 milioane de euro. A plecat de trei maşini, iar în prezent are un parc auto de 2.000 de autoturisme şi a încheiat contracte inclusiv cu baza americană de la Mihail Kogălniceanu .

“La început totul a fost o joacă pentru mine. Mă întorsesem din Statele Unite ale Americii, unde fusesem să studiez, şi am decis să îmi deschid mai multe afaceri, printre care şi rent a car. Asta se întâmpla prin anul 2005. Cu timpul am renunţat la toate celelalte afaceri pe care le aveam şi am ales-o pe asta”, a declarat omul de afaceri în cadrul emisiunii ZF Live.

Acesta a vorbit despre începuturile afacerii sale, care în prezent are 37 de sedii în 23 de oraşe la nivel naţional. „Am început în Piatra Neamţ. Aveam trei maşini. Am început afacerea în iarnă şi maşinile deţinute nu aveau aer condiţionat. Nu ştiam că maşinile trebuiau să aibă această dotare. Am aflat în vară acest lucru când am fost refuzat de diferiţi clienţi”, a spus Marius Ştefan.

După trei ani, parcul auto pe care îl deţinea firma lui de închirieri maşini - Autonom Rent a Car – a ajuns la 300 de maşini. La nouă ani distanţă, parcul auto al firmei are 2.000 de maşini. La începutul afacerii, clienţi îi erau românii care veneau în ţară pentru câteva zile ca să îşi refacă paşaportul sau să îşi rezolve diferite lucruri“. Acum vin cu avioanele. Avem birouri în toate aeroporturile din ţară. La început a fost nororc. Eram singurii din Moldova care ofereau aceste servicii. Firmele mari au mers pe modelul testat în străinătate, noi am adoptat un model low cost. Închiriam maşinile cu 20-25 de euro pe zi cu TVA inclus. Costul era unul eficient şi convenabil pentru clienţii noştri”, a mai spus Ştefan.

„Românilor le place să deţină maşina nu să o închirieze”

La început, business-ul lui era bazat în proporţie de 80% pe oferte destinate persoanelor fizice şi doar 20% pentru firme. La aproape un deceniu de la începerea afacerii în domeniul închiririi de maşini, politica companiei s-a schimbat. „Acum, procentajul este invers. Majoritatea clienţilor noştri sunt companii”, a precizat omul de afaceri.

A încheiat contracte inclusiv cu baza americană de la Mihail Kogălniceanu.  „Noi le închiriem maşinile şi ei le folosesc cum vor ei. E o intensificare a fenomenului. Închiriem maşini către firmele americane. Baza americană din România este cea care ne solicită. În ultimele luni, avem multe astfel de proiecte datorită geopoliticii”, a spus Marius Ştefan.

Ofertele pentru companii şi le-a dezvoltat în perioada crizei financiare.  Debutul recesiunii l-a prins în Statele Unite ale Americii. Spune că acest lucru l-a ajutat pentru că şi-a schimbat planul de afaceri: s-a bazat mai mult pe contractele cu corporaţiile pentru care a făcut diferite oferte. “Ne duceam noi la firme şi le făceam noi ofertele. Nu aşteptam să fim contactaţi”, susţine el.

Omul de afaceri spune că românii acceptă cu greu faptul că trebuie să închirieze o maşină pentru a-şi rezolva o problemă, aceştia având foarte bine dezvoltat simţul proprietăţii. „Românilor le place să deţină maşina, nu o să închirieze. Astfel, trebuie să le explicăm de ce e bine să închiriem maşini şi să nu cumpărăm. Trebuie să le spunem că este mai rentabil, din punct de vedere al costului, să închirieze o maşină decât să o cumpere. Când avem de-a face cu străini sărim de această etapă şi trecem direct la ofertele pe care le avem”, spune proprietarul companiei de rent a car.  

Cât te costă să închiriezi o maşină în diferite colţuri ale lumii

Potrivit datelor pe care Marius Ştefan le-a prezentat în cadrul emisiunii ZF Live, în România există 5.000 de maşini ce pot fi închiriate.

Compania pe care o deţine pune la dispoziţia clienţilor săi maşini ce pot fi închiriate cu sume cuprinse între 34 de euro şi 139 de euro. Pentru a închiria o maşină în România, mai exact în Bucureşti, cel mai mic preţ oferit de un astfel de serviciu este de aproape 20 de euro pe zi. În cazul în care ai nevoie de o maşină în Atena va trebui să scoţi, zilnic, din buzunar cel puţin 28 de euro.Dacă eşti în Copenhaga atunci trebuie să plăteşti cel puţin 26 de euro pe zi. Pentru a închiria o maşină în Budapesta atunci trebuie să scoţi din buzunar cel puţin 20 de euro.

Preţurile pentru închiriatul unei maşini în ţările din afara Uniunii Europene se dublează, sau chiar se triplează. Astfel, pentru a închira o maşină în Istanbul trebuie să scoţi din bucunar un pic peste 40 de euro, iar dacă eşti în SUA – New York - poţi închiria o maşină plecând de la suma de 62 de euro.

Citește și: