Ana Petrescu
372 vizualizări 8 apr 2019

„Bursa de peşte din Tulcea este un proiect pe care pescarii îl aşteaptă de mai bine de 10 ani. Cu mai bine de un an în urmă, când am preluat responsabilitatea guvernării, împreună cu echipa de miniştrii pe care o conduc, proiectul de la Tulcea era unul blocat, şi puţini mai credeau într-o perspectivă apropiată, ca el să devină operaţional. Alianţa PSD-ALDE s-a angajat să pună în valoare potenţialul natural, turistic şi economic al Deltei Dunării. Resursa piscicolă bogată din Deltă merită o piaţă concurenţială, cu adevărat funcţională, având în vedere că agricultura şi pescuitul contribuie semnificativ la economia judeţului Tulcea şi asigură locuri de muncă pentru aproximativ 30% din populaţie. Aceste cifre argumentează o dată în plus importanţa economică şi socială pe care o are noua bursă de peşte din Tulcea, un proiect în valoare de aproape 6 milioane euro, finanţat din fonduri naţionale şi europene”, a afirmat Viorica Dăncilă, luni, la Tulcea.

Premierul a adăugat că programul va include scheme de ajutor de stat pentru susţinerea industriei alimentare de profil şi pentru acvacultură.

„Am vizitat astăzi (luni – n.r.) punctele tehnologice importante pentru activitatea bursei şi sala de unde pot fi urmărite tranzacţionările. Ceea ce am remarcat este accentul pus pe adaptarea la cerinţele de performanţă ale unei burse moderne, în deplin acord cu cerinţele economiei competitive. Funcţionarea bursei înseamnă comercializarea peştelui şi a produselor din peşte la un preţ corect, calitatea confirmată a mărfii şi eliminarea speculei de pe piaţa neagră. Ajutăm astfel pescarii şi fermele piscicole să îşi dezvolte afacerile, iar pensiunile din zonă le vor putea oferi turiştilor produse pescăreşti cu adevărat tradiţionale pregătite din peşte de provenienţă locală. (...) Avem o viziune integrată cu privire la dezvoltarea acestei zone. Mă bucur să anunţ astăzi (luni - n.r.) la Tulcea un nou program guvernamental pentru revitalizarea domeniului piscicol. Programul va include scheme de ajutor de stat pentru acvacultură şi pentru susţinerea industriei alimentare de profil. Pentru locuitorii Deltei ca şi pentru toţi românii ne dorim locuri de muncă, drumuri moderne, educaţie. Un astfel de program de investiţii este Fondul de Dezvoltare şi Investiţii care asigură finanţare unităţilor administrativ-teritoriale pentru proiecte de alimentare cu apă şi canalizare, modernizare şi reabilitare a drumurilor comunale, creşte, grădiniţe şi şcoli”, a completat şeful Executivului.

Dăncilă a adăugat că iubeşte Delta Dunării, o zonă în care a locuit, iar în urma unei consultări cu tulcenii, Guvernul va veni cu soluţii la problemele cu care se confruntă aceştia.

„Primul program se referă la dezvoltarea afacerilor mici şi va consta în acordarea unui ajutor de minimis de până la 200.000 euro şi credit garantat epntru construcţii şi achiziţia pentru ferme, cabinete medicale şi turistice. Un alt program va fi dedicat centrelor rurale pentru ca toţi care locuiesc acolo să aibă servicii de Poştă, ANAF, şi să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze la oraş. Mizăm pe sprijinul autorităţilor locale pentru că doar împreună prin colaborare şi muncă susţinută putem să oferim oamenilor o viaţă mai bună. Am notat problemele existente pentru că eu cred că rolul nostru e să intervenim şi să rezolvăm cât mai multe dintre aceste probleme. Am locuit în Deltă şi iubesc Delta, ştiu problemele cu care se confruntă, iar problemele dvs sunt ale consiliul judeţean, ale ministrului Agriculturii, şi premierului. De aceea la întorcerea în Bucureşti vom analiza fiecare problemă a dvs şi pentru că analiza nu e suficientă vom căuta să venim cu soluţii”, a explicat prim-ministrul.

Nu în ultimul rând, ea l-a rugat pe ministrul Agriculturii Petre Daea să formeze de urgenţă un grup de lucru „în care să fie implicaţi oamenii care locuiesc aici pentru că soluţiile trebuie să se plieze pe realitatea existentă pentru a avea imactul dorit”.

Viorica Dăncilă a fost prezentă, luni, alături de ministrul Petre Daea la inaugurarea oficială a Bursei de Peşte din Tulcea, obiectiv de investiţii finanţat din Fondul European pentru Pescuit.

De la ora 13.00, premierul va participa inaugurarea noului sediu al Sectorului Poliţiei de Frontieră (SPF) Isaccea al Gărzii de Coastă, alături de ministrul de Interne Carmen Dan. De asemenea, şeful Executivului va face, începând cu ora 14.00, o vizită la lucrările obiectivului de investiţii Pod suspendat peste Dunăre în zona Jijila, alături de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

Citește și: