Loredana VOICULESCU
13503 vizualizări 24 ian 2013

Premierul Victor Ponta a declarat că autorităţile nu au finanţarea asigurată pentru o serie de autostrăzi, între care Autostrada Sudului, Autostrada Iaşi-Târgu Mureş, Piteşti-Craiova sau Autostrada Transilvania.

„ Autostrada Iaşi-Târgu Mureş este una extrem de importantă. Oricine va găsi o soluţie de finanţare în parteneriat public-privat eu îl voi susţine. Toţi cetăţenii din Moldova îi vor ridica o statuie”, a declarat Victor Ponta la Iaşi.

„Pentru Autostrada Sudului nu avem finanţare, de Piteşti-Craiova mă ocup eu cu domnul Zgonea să găsim finanţare. (...) Pentru Coridorul IV şi IX avem finanţare de la Uniunea Europeană”, a declarat primul ministru.

Referitor la Autostrada Transilvania, construită de compania Bechtel, şeful Executivului spune că „dacă domnul Boc găseşte o soluţie de finanţare acum când este primar, îl laud pe el”.

Ponta a arătat că Guvernul are o listă mare de proiecte pe care vrea să le continue. În opinia lui, canalul Siret-Bărăgan este un proiect „fundamental”, însă în prezent autorităţile nu au finanţarea asigurată pentru acest proiect.

În luna octombrie a anului trecut, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a dat anunţ pentru organizarea unei licitaţii aferente întocmirii studiului de prefezabilitate (SPF) pentru autostrada Sudului. Valoarea estimată pentru elaborarea SPF este de 4,5 milioane de lei (circa un milion de euro), fără TVA.

Aflat într-o vizită la Slatina, în vara anului trecut, Victor Ponta spunea că proiectul Autostrăzii Sudului este unul în care crede foarte mult, însă "probabil nu-l vom face anul acesta, nici într-un an". 

„În prezent, circulaţia se realizează pe DN6, care a devenit o rută extrem de utilizată cu un trafic foarte ridicat. Construirea Autostrăzii Sudului va conduce la decongestionarea traficului pe DN6 şi va realiza un nou culoar de circulaţie prin zona de sud, ce va lega partea sud-estică a ţării cu partea de vest, respectiv cu Culoarul IV Pan European, aflat în curs de execuţie”, se arată în documentaţia CNADNR.

Gândul a scris că noua autostradă ar putea trece prin şapte judeţe: Ilfov, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Caraş Severin şi Timiş.

Pe de altă parte, în noiembrie anul trecut, premierul Victor Ponta dădea ca sigură începerea în 2013 a lucrărilor la autostrăzile Craiova-Piteşti şi Comarnic-Braşov.

„În 2013 vrem să pornească Craiova - Piteşti şi Comarnic-Braşov. Cred că aceste două mari contracte de autostrăzi se semnează şi pornesc în 2013”, a declarat în noiembrie premierul Victor Ponta.

Ponta a arătat că autostrada care va lega Craiova de Piteşti reprezintă o investiţie de 500 de milioane de euro, iar lucrările ar putea fi realizate în 24 de luni. Noua autostradă va deservi cele două uzine auto din România, Dacia Piteşti şi Ford Craiova, a mai arătat atunci şeful Guvernului.

Citește și: