Corina VÂRLAN
5741 vizualizări 2 nov 2013

"Hoardele de români" care ar urma să "invadeze" Regatul Unit odată cu liberalizarea pieţei muncii, de la 1 ianuarie 2014, au devenit din nou subiect în presa britanică. De această dată, jurnaliştii cotidianului Daily Mail anunţă că angajatorii din Marea Britanie au început deja recrutări masive de persoane necalificate sau slab calificate pentru a lucra ca moaşe, ospătari sau pentru diferite lanţuri hoteliere sau fast-food-uri.

"Înainte de deschiderea graniţelor Marii Britanii în luna ianuarie, târguri săptămânale de locuri de muncă sunt organizate în Bucureşti. Zeci de site-uri de recrutare postează anunţuri pentru angajaţii slab calificaţi în această ţară - unele oferind promisiunea <plăţii zilnice>, iar altele susţinând că <nu este necesară> cunoaşterea limbii engleze", scrie Daily Mail.

Jurnaliştii britanici îşi pun semne de întrebare în legătură cu salariile mari oferite românilor - un salariu de barman se ridică la circa 34.000 de lire sterline pe an (peste 41.000 de euro) -, dar şi în ceea ce priveşte aşa-numitele "pachete de relocare", care implică costuri suplimentare pentru angajatori, oferite de exemplu moaşelor.  

Anunţurile de angajare cuprind, potrivit aceleiaşi surse, descrieri precum "Marea Britanie va ridica restricţiile de pe piaţa forţei de muncă din 2014! Nu rata startul!" sau menţionează "istoricul, multiculturalul şi gloriosul Regat Unit", care sună practic ca o invitaţie adresată românilor de a li se alătura "sutelor de est europeni" care lucrează deja în Marea Britanie, după 1 ianuarie 2014. Atunci expiră perioada maximă în care un stat membru UE poate menţine restricţiile pentru piaţa muncii faţă de altă ţără care a aderat la UE.

Britanicii susţin, totodată, că agenţiile de recrutare a forţei de muncă au găsit deja personal pentru zeci de lanţuri hoteliere de renume prezente în Regatul Unit, ca Marriott, Hilton sau De Vere, dar şi pentru lanţurile de restaurante fast-food precum KFC.

Românii - forţă de muncă ieftină şi bine văzută în Regatul Unit

Specialiştii în resurse umane chestionaţi de gândul susţin că mulţi români din Marea Britanie lucrează în sectorul medical sau în IT pentru mari companii, unde sunt foarte apreciaţi.

"Sub nicio formă în Marea Britanie nu vezi românii aşa cum îi vezi în Spania sau Italia", a declarat pentru gândul Oana Datki, county manager Consulteam România, explicând totodată că o parte semnificativă a muncitorilor necalificaţi din Regatul Unit sunt polonezi.

Datki susţine, de asemenea, că în general Marea Britanie nu este o destinaţie de muncă la fel de dorită de către români ca Italia sau Spania, ţări în care aceştia se simt bine pentru că înţeleg limba chiar şi cu unele cunoştinţe minime, dar şi că în ultimul timp tot mai mulţi români au deprins şi cunoştinţe de limba engleză.

"Românii sunt interesaţi să plece şi să lucreze în străinătate în condiţiile actuale în care veniturile nu cresc, ci mai degrabă scad, iar locurile de muncă din România nu sunt atât de multe", a mai adăugat specialistul în resurse umane.

"Suntem mai ieftini, românii vorbesc bine engleza, iar în Anglia nu avem aşa un renume prost", a mai spus ea.

Ce locuri de muncă în Marea Britanie poţi găsi pe site-urile româneşti de recrutare

De cele mai multe ori, posturile vacante pe care românii le pot ocupa aplicând pe site-urile de recrutare din ţara noastră sunt unele în domenii precum cel medical sau IT&C, locuri de muncă aflate în mari companii cu sedii în Regatul Unit.

Oficial, prin reţeaua Eures de cooperare între serviciile publice de ocupare europene, reţea susţinută de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), există doar cinci posturi vacante puse la dispoziţia românilor, faţă de 75 în Ungaria şi 20 în Spania.

Acestea sunt posturi de asistent medical într-o companie din Norfolk, iar candidaţii care vor fi recrutaţi vor îngriji persoane în vârstă şi le vor administra tratamentul prescris de medici. Programul de lucru va fi de "40 de ore pe săptămână inclusiv noaptea şi în weekend". Angajatorii cer cel puţin şase luni de experienţă, cunoştinţe avansate de limba engleză şi oferă un salariu brut pe oră de 12 - 24 de lire sterline (echivalentul a 14 - 28 de euro).

Cu toate acestea, în ultima perioadă, au apărut şi anunţuri de angajare pentru persoane slab calificate. Pe unul dintre portalurile de recrutare româneşti sunt disponibile, la ora actuală, 7.027 de locuri de muncă în Marea Britanie (cel mai mare număr de posturi puse la dispoziţia utilizatorilor site-ului), dar şi 2.670 de locuri de muncă în Germania şi 1.285 de posturi în Italia.

Printre acestea se numără un anunţ de angajare ce pune la dispoziţia persoanelor interesate 100 de posturi de şofer de taxi. Candidaţii trebuie să aibă carnet de conducere categoria B de cel puţin o lună, cunoştinţe de limba engleză la nivel mediu şi "cunoştinţe rezonabile de matematică". La toate acestea se adaugă şi cerinţa ca în ultimii 3 ani cei care aplică pentru aceste locuri de muncă să nu fi primit amenzi pentru depăşirea limitei legale de viteză. Viitorii angajaţi nu trebuie să aibă cazier, trebuie să aibă cel puţin 25 de ani şi o stare de sănătate bună. Acest post, full time, este plătit cu un 1.600 - 2.000 de lire sterline (echivalentul a până la 2.360 de euro), potrivit anunţului unde nu se menţionează dacă salariul este net sau brut.

Muncitorii români din Marea Britanie muncesc bine şi îşi plătesc taxele

Ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, explica într-un interviu acordat Mediafax la începutul lunii octombrie, că prezenţa muncitorilor români în statul său este o experienţă "pozitivă", având în vedere faptul că ei "muncesc bine şi plătesc taxele".

"Pe de-o parte, este o experienţă bună, pe de altă parte, este o discuţie în Marea Britanie care are o experienţă recentă cu migraţia masivă din Europa de Est şi eu cred că este important că putem să prevenim abuzurile privind dreptul la libera circulaţie", declarat Harris luna trecută.

Citește și: