Alina Botezatu
423 vizualizări 21 ian 2019

Ministrul Finanţelor Publice Eugen Teodorovici a prezentat la Bruxelles, priorităţile României pe perioada mandatului Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene (UE), în ceea ce priveşte finanţele.

”Avem în vedere următoarele domenii principale:

- aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare, inclusiv prin consolidarea Uniunii Bancare şi dezvoltarea în continuare a Uniunii pieţelor de capital,

- o impozitare echitabilă şi eficientă;

- asigurarea coordonării şi cooperării politicilor economice la nivel european, pentru consilidarea performanţelor şi întărirea rezilienţei economiilor,” a anunţat Teodorovici, în cadrul unei conferinţe la Bruxelles.

Preşedinţia română a Consiliului UE este pe deplin conştientă că finalizarea Uniunii Economice şi Monetare reprezintă o componentă importantă a foii de parcurs elaborate în pregătirea summit-ului de la Sibiu din 9 mai 2019.

”Datorită eforturilor statelor membre, cât şi a acţiunilor întreprinse la nivel european, pentru aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare, Europa a reuşit să îşi revină din criză. Arhitectura economică şi monetară a Uniunii este acum mai puternică, dar sunt necesare eforturi pentru o suplimentare, ca să se ajungă la întregul său potenţial, cu un impact asupra prosperităţii şi stabilităţii economiei europene în ansamblu”, a adăugat Teodorovici.

Oficialul român a reamintit că, la summitul euro din decembrie 2018, liderii europeni au prezentat orientările pentru aprofundarea UEM.

”Aceştia au solicitat ca modificările necesare tratatului privind mecanismul european de stabilitate să fie pregătite până în iunie 2019, inclusiv avansarea şi înregistrarea de progrese în domeniul Uniunii Bancare şi al pieţelor de capital, pentru care se aşteaptă, de asemenea, un acord, până în iunie 2019, cu privire la caracteristicile instrumentului bugetar, pentru convergenţă şi competitivitate pentru zona euro. Pentru noi, este important ca acest subiect să fie abordat în contextul realităţilor economice din Europa şi necesităţilor tuturor cetăţenilor europeni,” a completat Teodorovici.

În realizarea tuturor acestor demersuri, România îşi propune, în acord cu valorile pe care le promovează, să asigure un proces decizional deschis şi transparent la nivel european, inclusiv în raport cu statele care nu sunt membre ale zonei euro.

”Întrucât un sector financiar sigur şi rezistent este în interesul tuturor statelor membre şi al cetăţenilor, ne vom strădui să avansăm cât mai mult posibil activitatea cu privire la Uniunea Bancară”, a mai anunţat Teodorovici. ”Atunci când acesta se va implementa, se va face un pas important în reducerea riscului. Introducerea unui stabilizator comun pentru fondul de rezoluţie este o altă prioritate importantă legată de Uniunea Bancară.”

Luni şi marţi, ministrul Finanţelor Publice Eurgen Teodorovici se află la Bruxelles, pentru o serie de reuniuni şi întâlniri bilaterale în contextul exercitării Preşedinţiei României la Consiliul UE. Astfel, luni, 21 ianuarie 2019, Eugen Teodorovici va prezenta priorităţile României în domeniul financiar în faţa Comitetului pentru Afaceri Economice şi Monetare din Parlamentul European.

În plus, ministrul român al Finanţelor va avea o întâlnire cu preşedintele Eurogroup, ministrul portughez al finanţelor, Mário Centeno, şi va participa la reuniunea Eurogroup în format extins.

Marţi, 22 ianuarie 2019, ministrul Teodorovici va prezida prima şedinţa a Consiliului pentru afaceri europene şi financiare (ECOFIN).

Pe agenda reuniunii, se regăsesc teme precum programul InvestEU, stadiul revizuirii sistemului european de supraveghere financiară, programul de lucru al Preşedinţiei României la Consiliul UE la nivelul ECOFIN şi Semestrul European.

La sfârşitul săptămânii trecute, Preşedinţia română a Consiliului UE a finalizat procesul de adoptare a primului dosar în domeniul afacerilor economice şi financiare, respectiv regulamentul privind acoperirea minimă a pierderilor pentru expunerile neperformante (NPL). Înregistrarea unor progrese semnificative în domeniul serviciilor financiare reprezintă o prioritate a României în Consiliul Afacerilor Economice şi Financiare, au mai susţinut reprezentanţii Finanţelor.

Cele şase dosare aflate în trialog în acest moment sunt în diferite stadii de progres. De asemenea, Preşedinţia română finalizează procesul de adoptare a regulamentului privind plăţile transfrontaliere (CBP), cel referitor la produsele pan-europene de pensii personale (PEPP) şi pachetul de reducere a riscurilor în sectorul bancar.

 

Citește și: