59 vizualizări 8 iun 2008

Creşterea preţurilor apartamentelor şi a chiriilor din Constanţa cu aproximativ 25% înregistrată anul trecut, pot fi comparabile cu cele din Bucureşti, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis (CBRE) Eurisko.

Cele mai scumpe locuinţe se găsesc în jurul Parcului Tăbăcăriei, în zona Faleza Nord şi în centrul oraşului, iar cele mai ieftine pot fi găsite în cartierele Faleza Sud sau Palas. „Oferta prezentă pe piaţa constănţeană este susţinută nu numai de cererea în creştere, ci şi de atracţia turistică şi investiţională pe care o exercită oraşul. Cererea vine atât din partea celor care vor să achiziţioneze o locuinţă cu scopul de a locui în ea, dar şi din partea celor care achiziţionează locuinţe cu scopul de a le închiria în timpul sezonului estival”, se arată în studiu. O parte dintre proiectele anunţate urmează a fi livrate în acest an, chiar dacă nu sunt proiecte care să ofere un număr mare de locuinţe. Astfel, Spectrum Residences, situat la limita dintre Mamaia şi Constanţa, va livra pe piaţă cinci blocuri cu apartamente de lux, din care 35% au fost deja contractate. Alte 58 de apartamente ale proiectului Coral Residences vor fi disponibile din această vară.

Alte proiecte, mai mari, urmează să fie finalizate în următorii ani, cum sunt cele dezvoltate de companii precum Tomis Development care doreşte să dezvolte pe un teren de 128.000 de metri pătraţi amplasat în partea de nord a oraşului Constanţa, un ansamblu cu 1.200 de apartamente şi 47 de vile sau Bogaris care deţine un teren de 95.000 de metri pătraţi pe malul lacului Tăbăcăriei unde va dezvolta un proiect mixt cu 310.000 de metri pătraţi de spaţii rezidenţiale, 15.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri, 40.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale şi un hotel de 15.000 de metri pătraţi, a căror construcţie ar trebui să înceapă în acest an.

2.000 de euro pentru un metru pătrat într-o locuinţă cu acces la plajă

Terenurile cu destinaţie rezidenţială a reprezentat în 2007 cel mai dinamic segment al pieţei imobiliare. „Datorită activităţilor investiţionale intense din această zonă, dar şi a ofertei limitate din oraş, preţul terenurilor a înregistrat creşteri de 20% – 25% în decursul anului trecut. Zona cea mai scumpă din Constanţa este zona Parcului Tăbăcăriei, unde un metru pătrat de teren poate ajunge şi la 1.800 de euro, urmată îndeaproape de zonele Faleza Nord şi Tomis 2. Şi terenurile cu acces la plajă au un preţ ridicat, în staţiunea Mamaia un metru pătrat de teren putând să ajungă şi la 2.000 de euro”, potrivit aceluiaşi studiu.

Prea puţine birouri

Piaţa spaţiilor de birouri din Constanţa nu este încă bine definită, astfel că cea mai căutată zonă rămâne centrul oraşului, unde nu se află decât şapte-opt clădiri de birouri cu un regim de înalţime mic, de maximum P+6, ceea ce face ca oferta de spaţii de birouri să nu fie prea mare. „În general, nu s-a optat pentru construcţia de clădiri noi, ci s-a preferat varianta renovărilor vechiilor sedii. Cererea de pe piaţa constănţeană vine în principal din partea companiilor financiar-bancare şi de consultanţă”, se mai arată în studiul CBRE Eurisko.

Cea mai mare clădire de birouri din Constanţa este Millenium BC, situată pe Bulevardul Mamaia şi finalizată în 2005, an din care nu a mai fost finalizat nici un proiect de anvergură, toate rămânând la stadiu de intenţie din partea unor dezvoltatori, excepţie făcând proiectul mixt Trident Plaza care va livra în acest an pe piaţă aproximativ 14.000 de metri pătraţi închiriabili, iar chiria va în medie de 30 de euro pe metru pătrat pe lună. „Datorită ofertei limitate, nivelul chiriilor a crescut semnificativ în 2007 faţă de 2006. Astfel, avantajul financiar este cu siguranţă de partea proprietarilor de spaţii de birouri care preferă să închirieze imobilele, nu să le vândă. Nivelul chiriilor se situează în intervalul 10 – 20 de euro pe metru pătrat pe lună, preţul variind în funcţie de locaţie şi de dotările clădirii. Preţul maxim de 22 de euro pe metru pătrat pe lună este întâlnit la spaţii de dimensiuni reduse, localizate ultracentral”, potrivit studiului CBRE Eurisko.

Pepinieră de malluri

În ceea ce priveşte piaţa spaţiilor comerciale, în Constanţa sunt două malluri, Tomis Mall şi City Park Mall, recent inauguat, şi un centru comercial cu ancore. Retailerii au mizat şi ei pe afluxul de turişti de pe Litoral, astfel că există hipermarketuri Real, Metro, Kaufland, Selgros, Billa, Penny Market, Mega Image şi Arabesque. Pe lângă acestea, alte spaţii comerciale vor fi livrate în următorii ani.

Astfel, proiectul mixt dezvoltat de Gea Prasa şi Bogaris pe terenul fostei baze R.A.T.C. va livra în 2010 o suprafaţă închiriabilă de 40.000 de metri pătraţi, grupul Trigranit va inaugura anul viitor un mall ce va avea o suprafaţa închiriabilă de 50.000 de metri pătraţi, în urma unei investiţii de 110 milioane de euro. Şi firma Meinl EURpean va inaugura la sfârşitul anului viitor un parc comercial ce va avea o suprafaţă închiriabilă de 60.000 de metri pătraţi. Totodată, Trident Plaza, dezvoltat de fondul austriac de investiţii Immoeast prin compania imobiliară Harborside va fi inaugurat tot în 2009 şi va avea o suprafaţă închiriabilă de 130.000 de metri pătraţi în urma unei investiţii de 100 de milioane de euro.

Complexul va mai avea şi o clădire de birouri de 14.000 de metri pătraţi, dar şi un hotel de patru stele cu 250 de camere. Totodată, operatorul de retail Cora a achiziţionat un teren de cinci hectare în zona centrală a oraşului, unde va dezvolta un hipermarket de aproximativ 14.000 de metri pătraţi. Cele mai importatne artere comerciale ale Constanţei sunt strada Ştefan cel Mare şi bulevardele Tomis, Alexandru Lăpuşneanu şi Mamaia, unde chiriile în zonele centrale se situează între 45 şi 60 de euro pe metru pătrat pe lună, iar în zonele semicentrale de 10 – 25 de euro pe metru pătrat pe lună. 

Piaţa spaţiilor industriale dominată de hale vechi

Investiţiile în spaţiile industriale sunt destul de mici şi se preferă renovarea celor deja existente. „În general, intereseul pentru dezvoltarea unor noi capacităţi industriale, chiar şi prin retehnologizarea unora mai vechi este redus. Totuşi, se poate aprecia că interesele pentru investiţii industriale se conturează în zona portului şi în Zona industrială Aurel Vlaicu, datorită spaţiilor deja existente”, se precizează în studiu. De altfel, pe toată raza oraşului, nu există un spaţiu industrial de închiriat mai mare de 5.000 de metri pătraţi, însă în apropierea oraşului există două parcuri industriale, amândouă cu o suprafaţă totală de 63 de hectare.

Deşi ambele parcuri sunt operaţionale, acestea nu acoperă cererea. Chiria pentru spaţiile industriale vechi se situează în jurul valorilor de 2 şi 4 euro pe metru pătrat pe lună, în timp ce pentru cele noi chiria este de 5 – 7 euro pe metru pătrat pe lună. Proiecte de spaţii industriale au fost anunţate, însă nici unul nu a fost concretizat şi au rămas doar la stadiul de intenţie, deşi Constanţa reprezintă un punct principal de interes pentru investitori pe harta României.

130.000 euro, preţul maxim al unui apartament cu 3 camere vechi

1.500 euro, chiria pe lună pentru o casă sau vilă


Citește și: