Departamentul Economic
1001 vizualizări 19 feb 2019

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a alocat în acest an pentru românii care doresc să îşi achiziţioneze o locuinţă suma de 2 miliarde de lei.

Finanţatorii participanţi în programul „Prima casă” sunt: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole şi Leumi Bank.

Alocarea plafonului total al garanţiilor care pot fi emise în anul 2019 în cadrul programului se face la solicitarea finanţatorilor participanţi de către FNGCIMM, cu acordul MFP, conform procedurii şi criteriilor de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3097/2017, publicat în Monitorul Oficial nr. 963 din 6 decembrie 2017.

Anul trecut au fost acordate:

- 20.423 garanţii, în valoare totală de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie a garanţiei acordate de 94.000 lei;

- 7.160 promisiuni de garantare, în valoare totală de 800 de milioane de lei.

De la lansarea programului în anul 2009 şi până la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,7 miliarde de lei.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a anunţat, duminică seara că programul „Prima Casă” va fi modificat, dându-i-se o tentă mai socială.

„Ca plafon (pentru Prima Casă – n.red.), am prins cam 2 miliarde de lei, în acest an. Deci, va continua, numai am spus că, în discuţia pe care am avut-o la Banca centrală, pentru a-l face mai social. (...) Până la final de februarie, vom avea forma propusă a fi modificată, dar nu se schimbă aspecte esenţiale”, a menţionat Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3.

Foto: Hepta

Citește și: