Guvernul danez a prezentat în această lună o serie de iniţiative care includ şi eliminarea legislaţiei pentru plata cu numerar. Dacă parlamentul danez dă undă verde, retailerii, restaurantele şi benzinăriile ar putea accepta din 2016 numai plăţile cu cardul, renunţând la plăţile cu numerar, potrivit cnbc.com.

Plăţile cu cardul predomină între tranzacţiile din Danemanca, potrivit unui raport al WorldPay. Până în 2012, 84,2 la sută din tranzacţiile din Danemarca erau executate cu cardul.

În acelaşi an, Irlanda a fost singura ţară europeană care a depăşit Danemarca din punct de vedere ponderii plăţilor electronice în totalul tranzacţiilor.

Susţinătorii proiectului spun că mai puţin numerar va duce la reducerea costurilor cu stocarea monedelor şi bancnotelor. Totuşi, oficiile poştale, cafenelele, spitalele, cabinetele stomatologice vor fi în continuare obligate prin lege să accepte plăţile cu coroane daneze, potrivit site-ului Ministerului Finanţelor.

Principalul dezavantaj al plăţilor cu cardul este că pot fi "deturnate" de hackeri, însă autorităţile daneze cred că avantajele sunt mai multe decât dezavantajele. Astfel, Guvernul va putea să controleze şi să colecteze taxele mai eficient şi să lupte mai eficient împotriva corupţiei.

O altă ţară care intenţionează să renunţe la bancnote este Suedia. Suedezii folosesc tot mai des banii digitali şi au ajuns să facă până şi donaţii la biserici cu cardul. În majoritatea oraşelor din aceată ţară, biletele de autobuz nici nu pot fi cumpărate cu cash şi tot mai multe magazine acceptă doar plata cu cardul.

 

Citește și: