Loredana VOICULESCU
8169 vizualizări 15 ian 2014

Focurile de artificii de o oră la deschiderea circulaţiei pe Orăştie-Sibiu la câteva zile după ce constructorii au încins grătarele în tunel sunt nimic: primarul din Buşteni, Emanoil Savin, îşi dă cuvântul că o va aduce pe Madonna în concert, doar să vadă maşini pe autostrada Comarnic-Braşov.  Până atunci însă, edilul visează din Bahamas la drumul zăpezii, unde a plecat în concediu, enervat, spune el, de nebunia de după Sărbători. „Şi o să plec în fiecare an, de acum încolo. Aţi văzut ce e pe DN1. Îmi vine să dau o hotărâre de consiliu local să interzic traficul pe DN1”, spune el, convins că, dacă autostrada nu se face, ”s-au curăţat cu toţii, pleacă cu toţii”.

Şi primarii altor localităţi pe unde va trece cea mai aşteptată autostradă sunt în focuri cu autostrada. "A fost semnat proiectul? Nu am fost înştiinţaţi nimic oficial", "Să se apuce odată de ea!", "Câştigătorul (Vinci-n.r.) a mai fost câştigător de două ori. Şi?", spun primarii contactaţi de gândul.

Între timp, la sediul Guvernului joia trecută a avut loc o "şedinţă restrânsă", condusă de vicepremierul Gabriel Oprea şi la care au participat ministrul delegat Dan Şova, şeful CNADNR şi reprezentanţi ai Prefecturii Prahova şi CJ Prahova. Tema discuţiei: autostrada Comarnic-Braşov. "MAcum trebuie să vină şi constructorii, după vacanţă. Timp de o săptămână se va scrie contractul, se discută pagină cu pagină”, au precizat pentru gândul surse guvermanentale.

Primarul Savin:  „Îmi vine să dau o hotărâre să interzic traficul pe DN1”

După încercările gândul de a-l contacta pe primarul localităţii Buşteni, Emanoil Savin, acesta a răspuns iniţial printr-un sms, în care mărturisea că se află în concediu în Bahamas: „Sunt în concediu în Bahamas. Acum m-am trezit, dacă vreţi, vorbim”.

Încă de la început se declară „supărat” din cauza veşnicei aglomeraţii de pe Valea Prahovei: „Îmi vine să dau o hotărâre de consiliu local să interzic traficul pe DN1”.

"Sunt supărat, nu aţi văzut ce a fost în decembrie pe DN1? Eu de asta am plecat (în concediu). Şi o să plec în fiecare an, de acum încolo. Am plecat pe 4 ianuarie. Trebuia să plec din decembrie. O să plec în fiecare an. Pe unde să merg, prin păduri? Aţi văzut ce e pe DN1. Îmi vine să dau o hotărâre de consiliu local să interzic traficul pe DN1”, spune cu năduf primarul Emanoil Savin.

Este convins că autostrada Comarnic-Braşov are o „importanţă internaţională, nu numai naţională” şi că dacă aceasta nu va fi construită, actuala guvernare are de pierdut în faţa electoratului.

„Dacă nu fac autostrada, s-au curăţat cu toţii. Pleacă cu toţii. Asta e acum prioritatea naţională”, este de părere primarul din Buşteni.

Ne dezvăluie şi cum visează să sărbătorească finalizarea construcţiei celei mai aşteptate autostrăzi, după ce a văzut, la finele anului trecut, că autorităţile din Sebeş au celebrat cu un spectacol şi focuri de artificii de o oră deschiderea a trei loturi din autostrada Sibiu –Orăştie.

„Aţi văzut ce au făcut cei de la Sebeş, focuri de artificii. Dacă se face autostrada (Comarnic-Braşov) eu o aduc la Madonna!”, visează primarul localităţii Buşteni, Emanoil Savin, care spune că din Bahamas va pleca în Canada, în vizită „la finul meu, (Lucian) Bute, să îi fiu alături la meci (Gala de la Montreal, în cadrul căreia Lucian Bute va boxa, pe 18 ianuarie, cu pugilistul canadian Jean Pascal n.n.)

Vlad Gheorghe Oprea, primar Sinaia: “Nu am fost anunţaţi nimic oficial. Nu ştiu dacă proiectul a fost semnat”

Vlad Oprea, primarul localităţii Sinaia, nu se arată atât de entuziast, ci dimpotrivă.

“Nu am fost anunţaţi nimic oficial. Nu ştiu dacă proiectul a fost semnat (contractul între CNADNR şi asocierea Vinci-Strabag-Aktor n.n.). Sperăm să se fi semnat”, a declarat pentru gândul Vlad Oprea, primarul localităţii Sinaia, care spune că ar fi auzit ceva de o eventuală întrunire, la Guvern, a primarilor din localităţile prin care va trece autostrada, însă aşteaptă să fie convocat.

Proiectul care arată pe unde va trece noua autostradă le este străin primarilor.

“Nu ştiu cum arată proiectul. Nu am văzut nimic. Dacă proiectul este în forma de acum câţiva ani, cu un tunel prin Sinaia de 4 km, este în regulă, dar nu ştiu cum arată acum proiectul”, a adăugat Vlad Oprea.

Primar Râşnov, Adrian Ioan Vestea: „Autostrada s-ar amortiza în timp foarte scurt”

Mai multe informaţii nu are nici primarul Adrian Vestea, din Râşnov, care este de părere însă că amortizarea costurilor cu autostrada, care urmează să fie construită în regim de concesiune, se va face în timp scurt.

“Nu am auzit nimic de nici o convocare. Nu cunosc proiectul. Pentru noi autostrada ar aduce beneficii. Ne aflăm în vecinătatea zonei deosebit de aglomerate. Autostrada s-ar amortiza în timp foarte scurt”, a declarat pentru gândul Ioan Vestea.

George Scripcaru, primar Braşov: „Câştigătorul a mai câştigat de două ori. Şi?"

La auzul subiectului de discuţie, primarului Scripcaru i-a scăpat un râs înfundat. “Câştigătorul a mai fost câştigător de două ori (aluzie la faptul că Vinci a mai fost selectat de două ori drept câştigător pentru construirea autostrăzii Comarnic- Braşov). Şi? Ar fi bine dacă de data asta s-ar şi realiza. Aş face orice să se întâmple asta. Aş fi ipocrit să zic că nu m-ar bucura construirea acestei autostrăzi. Atunci s-a poticnit la finanţare”, a declarat pentru gândul George Scripcaru.

“Trebuie actualizat studiul de fezabilitate, trebuie făcut proiectul tehnic, după aceea trebuie rezolvată problema exproprierilor, problemele cu cadastrul. Nu mai ştim pe unde trece”, spune Scripcaru, care susţine că până să fie gata Comarnic-Braşov el este mai degrabă interesat de finalizarea centurii Braşovului. “Centura era gata în proporţie de 60%, apoi Alpine a dat faliment şi a băgat în faliment la rândul ei o grămadă de firme româneşti, dar despre asta nu prea se vorbeşte”, a adăugat Scripcaru.

"Şedinţă restrânsă" la sediul Guvernului. Tema: autostrada Comarnic-Braşov

Construcţia autostrăzii Comarnic-Braşov a fost tema discuţiei care a avut loc joia trecută la Guvern. La şedinţa restrânsă au participat vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul delegat pentru Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură Dan Şova, reprezentanţi ai CNADNR şi ai Consiliului Judeţean şi Prefecturii Prahova, potrivit unor surse guvernamentale, care au precizat pentru gândul că, deşi iniţial era programat ca la discuţii să fie prezenţi şi primari din localităţile pe unde va trece noua autostradă, aceştia nu au mai fost convocaţi.

„Proiectul final, cu toate detaliile, va fi prezentat autorităţilor locale în 15 februarie”, au precizat pentru gândul sursele guvernamentale.

Participanţii la şedinţa din sediul Guvernului au fost informaţi că nu au fost depuse contestaţii după desemnarea câştigătorului (asocierea Vinci-Strabag-Aktor) contractului de concesiune. Termenul de depunere a contestaţiilor a expirat. 

„De mâine trecem la treabă. Va veni şi constructorul din vacanţă. Mâine sosesc câştigătorii, iar timp de o săptămână se va scrie contractul, se discută pagină cu pagină. Mâine vine fiecare cu banca lui”, au precizat sursele.

Mircea Cosma, preşedinte CJ Prahova: „Noi cu muşchii ca oţelul şi culegem muşeţelul”

Preşedintele CJ Prahova i-a ironizat pe primarii care sunt sceptici că francezii de la Vinci vor reuşi de data aceasta să ducă la bun sfârşit construcţia autostrăzii Comarnic-Braşov: „Noi cu muşchii ca oţelul şi culegem muşeţelul” .

Apoi trece rapid în revistă palmaresurile constructorilor Vinci şi Strabag.

"Vinci vine de la Leonardo Da Vinci. Vinci a construit autostrăzile din sudul Franţei. Strabag a construit trei sferturi din autostrăzile din Austria şi un sfert din cele din Germania”, spune Cosma.

Cât despre primarul din Buşteni, care vrea să o aducă pe Madonna după ce va fi gata noua autostradă, are numai cuvinte de laudă: „Este un primar inimos. Aţi văzut? Am intrat în Cartea Recordurilor, cu crucea de pe Caraiman”.

Consorţiul Vinci-Strabag-Aktor a fost selectat în decembrie pentru a construi autostrada Comarnic-Braşov (58 km), care va fi prima autostradă cu plată din România.

Construcţia va începe în martie-aprilie anul acesta şi este estimată să fie gata la începutul anului 2017. Consorţiul Vinci-Aktor a mai avut două tentative de a construi Comarnic-Braşov, una în 2004 şi una în anul 2010, dar ambele au eşuat. 

Vinci şi Aktor vor începe lucrările de la Comarnic spre Braşov, iar Strabag va demara lucrările de la celălalt capăt al autostrăzii, potrivit unor informaţii obţinute de gândul.

Citește și: