Raluca Pancu
3590 vizualizări 15 ian 2017

Produsul Intern Brut a fost estimat, în proiectul de buget în lucru la Ministerul de Finanţe, la 815 miliarde de lei.  Veniturile prevăzute  sunt de 253,1 miliarde, iar cheltuielile de 277,2 miliarde, cu un deficit de 2,95%. De asemenea, inflaţia estimată este de 1,4%, a precizat premierul Grindeanu. 

Şeful Guvernului a precizat că în calcule sunt prevăzute şi efectele măsurilor prevăzute în programul de guvernare, inclusiv prima transă de măriri de salarii şi pensii. 

„O să încercă să schimbăm modul în care se fac cheltuielile. Până acum se aplica asa: câţi bani a avut Minsterul Finanţelor - 100 de lei, cât e creşterea: 5%, deci anul viitor o să aibă 105 lei. Nu, încercăm să facem altcumva cheltuielile, pe programe care sunt în derulare, care sunt multianuale şi pe care le avem în programul de guvernare şi vor indica cum sunt cheltuiţi aceşti bani”, a mai spus Grindeanu. 

Şeful Guvernului a adăugat că proiectul de buget va fi trimis în Parlament „în jurul datei de 25, poate chiar o zi, două mai repede”.

„Sunt date la zi, incluzând măsurile pe care le-am luat în urmă cu o săptămână, date furnizate de Comisia Naţională de Prognoză. Pornind de la aceste date avem venituri şi cheltuieli. Ne interesează să ne păstrăm la un deficit de 3% sau sub 3%. Angajamentele pe care noi ni le-am luat ca şi ţară membră NATO trebuie să le respectăm, 2% din PBI trebuie să meargă către armată. Sunt lucruri pe care nu o să le negociem", a mai spus Grindeanu.

Citește și: