Adriana Mit
1905 vizualizări 10 iul 2019

Primăria Timişoara a informat că licitaţia pentru contractul de furnizare de noi tramvaie a fost finalizată. La licitaţie au depus oferte două firme, una din Turcia şi alta din Polonia, câştigătoare fiind desemnată prima dintre cele două societăţi.

Astfel, firma din Turcia urmează să realizeze fiecare tramvai nou în schimbul sumei de 9,7 milioane de lei, la care se adaugă TVA.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a explicat că noile tramvaie de dimensiuni mari vor avea şi o autonomie de mers de 63 de kilometri. Prin acest demers, Timişoara va fi primul oraş din România care va deţine astfel de garnituri cu autonomie pe baterii.

„Licitaţia privind achiziţia de tramvaie noi, mari, s-a finalizat cu succes. Criteriul de atribuire a fost cel mai bun raport calitate-preţ, pentru că au fost câteva cerinţe de calitate care au fost punctate, alături de punctajul acordat pentru preţ. Firma turcească, pe lângă faptul că are şi preţul mai mic, oferă şi o autonomie de mers fără curent de 63 de kilometri, ceea ce este remarcabil. Această autonomie foloseşte în situaţiile în care sunt pene de curent", a afirmat Nicolae Robu.

Primarul Timişoarei a mai precizat că primele tramvaie noi vor fi livrate în anul 2020, iar instituţia îşi propune să cumpere, pentru început, 21 de astfel de garnituri, în cadrul a trei proiecte europene.

„Ne-am angajat minimal la 16 bucăţi, dar întrucât avem trei proiecte pe fonduri europene, fiecare cu finanţarea a câte şapte tramvaie, vom merge din start pe o comandă de 21 de bucăţi ca şi contract cadru. Subsecvent vom vedea, dacă suntem mulţumiţi, vom face pasul următor. Cadrul va fi creat de la început pentru 21 de bucăţi, având la dispoziţie posibilitatea unui contract cadru pentru un număr de bucăţi cuprins între 16 şi 40", a declarat Nicolae Robu.

În prezent, pe străzile Timişoarei circulă 30 de tramvaie recondiţionate, iar restul sunt vechi, achiziţionate second-hand din Germania şi îndeplinesc condiţiile legale de casare încă din anul 2010.

Foto: Facebook: Bozankaya A.Ş

Citește și: