70 vizualizări 28 feb 2010

Producătorii de BCA care activează pe piaţa românească susţin că plafonul până la care statul garantează achiziţionarea de locuinţe prin programul Prima Casă ar fi trebuit extins la 80.000 - 100.000 de euro, " ceea ce ar fi fost în sprijinul înlăturării limitelor impuse potențialilor cumpărători".

Totodată, directorii companiilor din domeniu, reuniţi în asociaţia Pro BCA, consideră că programul trebuia să fie aplicat pe o perioadă mai lungă, pentru ca efectele lui să fie resimţite din plin. Nici aplicarea programului pentru locuinţele ANL nu este văzută cu ochi buni de producătorii de materiale de construcţii, care spun că posibilitatea chiriaşilor de a le achiziţiona la "preţuri speciale" este o măsură greşită, din cauza reducerii plafonului total de garantare şi a faptului că acestea se încadrează pe segmentul caselor ieftine, care implică investiţii minime şi unde calitatea materialelor pierde din importanţă.

Şi totuşi, asociaţia apreciază că noua formă a programului va conduce la deblocarea parţială a pieţei construcţiilor, datorită orientării în principal asupra locuinţelor noi. Potrivit datelor asociației, piața de profil a scăzut anul trecut, în volum, cu 30% și s-ar putea comprima în 2010 cu până la 10%. (A.B.)

Citește și: