2810 vizualizări 16 feb 2018

„La ora actuală majoritatea cartofilor sunt aduşi din import pentru că producătorii nu au spaţii de depozitare. Fără spaţii de depozitare, vara cartofii se strică, iar iarna îngheaţă“, spune Peter Kiss, proprietarul fermei de cartofi Solfarm din judeţul Covasna.

La un consum mediu anual pe cap de locuitor de 95,5 kilograme de cartofi, populaţia României, de 19,7 mil. locuitori, are nevoie de producţie de 1,9 mil. tone de cartofi pentru a-şi asigura necesarul de consum din producţia internă. România produce însă circa 3 mi­lioane de tone de cartofi anual, cu un milion de tone mai mult decât consumă.

Chiar şi 2017, un an cu producţii agricole foarte bogate în care Ministerul Agriculturii a anunţat un randament re­cord la hectar la cultura de cartofi, România a importat în primele 10 luni din an circa 119.000 de tone cartofi pen­tru care a plătit peste  25,4 mil. euro, potrivit datelor Eurostat.

În primele 10 luni din 2017, România a importat cartofi la un preţ mediu de 980 lei pe tonă, un preţ dublu faţă de preţul cartofilor autohtoni în perioada de recoltare.

Citeşte continuarea pe Ziarul Financiar

Citește și: