Alexandra PELE
1107 vizualizări 2 iul 2012

Banca Naţională a României (BNR) a înregistrat anul trecut un profit de circa 71,7 milioane de euro, cu 79% mai redus decât în 2010, potrivit raportului anual pentru 2011.

"Profitul înregistrat de banca centrală în anul 2011 a fost generat, în principal, de operaţiunile de administrare a activelor şi pasivelor în valută, în contextul unui management performant al acestora, care a permis obţinerea unor randamente pozitive", se arată în raportul făcut public luni.

Astfel, profitul înregistrat de banca centrală anul trecut este de cinci ori mai mic decât cel consemnat în 2010, când BNR a raportat un profit de circa 339,1 milioane de euro. La sfârşitul lunii aprilie, Mediafax a prezentat datele neaditate privind profitul Băncii Naţionale.

Anul trecut, cheltuielile de funcţionare ale BNR s-au situat cu 10% sub nivelul prevăzut în bugetul aprobat.

Potrivit legii, 80% din profitul BNR se duce către bugetul de stat. Suma de 1,5 milioane de euro rămasă la dispoziţia băncii centrale a fost repartizată astfel: 60% pentru majorarea rezervelor statuare, 30% pentru sursele proprii de finanţare, 9,99% pentru fondul de participare a salariaţilor la profit şi 0,01% pentru rezervele la dispoziţia Consiliului de administraţie.

Citește și: