Corina VÂRLAN
1631 vizualizări 23 mar 2014

Românii care îşi iau concediu în următoarele luni şi nu s-au hotărât încă unde vor să îl petreacă se pot bucura de tarife scăzute de cazare la pensiunile agroturistice din ţară, ca parte a programului "Vacanţe la ţară" desfăşurat în perioada 23 martie şi 13 iunie.

Programul organizat de Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) alături de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), le oferă turiştilor posibilitatea de a petrece câteva zile libere liniştite redescoperind viaţa la sat şi bucătăria tradiţională la tarife de cel mult 250 de lei de persoană.

Cinci nopţi de cazare într-o cameră dublă la o pensiune agroturistică, cu mic dejun inclus, costă 150 de lei de persoană la o pensiune de 2 margarete, 195 de lei de persoană la pensiuni cu 3 sau 4 margarete, respectiv 250 de lei de persoană la pensiuni de 5 margarete.

Excepţie de la aceste tarife vor face perioadele de Paşte şi de 1 mai.

Ce aduc diferit pensiune agroturistice

Cele mai multe astfel de pensiuni se găsesc în zona Bran-Moeciu şi în judeţele Alba, Bihor, Covasna (la mică depărtare de Lacul Sfânta Ana), Neamţ, Gorj şi în Alba. Activităţile pe care le pot desfăşura turiştii pe parcursul zilelor petrecute la pensiunile agroturistice le diferenţiază pe acestea de ale unităţi de cazare asemănătoare.

"La pensiunea agroturistică proprietarul are o activitate agricolă, de creştere a animalelor sau un atelier meşteşugăresc. Proprietarul desfăşoară astfel de activităţi, iar turiştii pot participa la ele", a explicat pentru gândul Maria Stoian, preşedinte ANTREC.

"E recomandat, totodată, ca produsele servite la pensiune să provină din producţie proprie sau de pe plan local", a mai adăugat ea.

"Vacanţe la ţară" - un avantaj pentru proprietarii de pensiuni

Tarifele scăzute nu vin doar în ajutorul turiştilor, ci şi al proprietarilor de pensiuni care în mod normal nu ar fi atât de solicitaţi în această perioadă. Astfel, ei reuşesc să îşi crească gradul de ocupare al unităţilor de cazare.

 De interes este, totodată, colaborarea dintre cei care deţin astfel de pensiuni şi reprezentanţii agenţiilor de turism, după spusele Mariei Stoian.

"Important este că în acest fel continuă colaborarea organizată a proprietarilor de pensiuni cu agenţiile de turism. Este şi un mod de a-i obişnui pe proprietarii de pensiuni să lucreze cu acestea şi invers", ne-a mai spus preşedintele ANTREC.

Programul "Vacanţe la ţară" a ajuns la a XXIII-a ediţie. Prima colaborare dintre ANTREC şi ANAT pentru organizarea acestuia a avut loc în toamna anul trecut.

Citește și: