20 vizualizări 25 mai 2008

Mult lăudata piaţă imobiliară rezidenţială din Bucureşti începe să scârţâie. Preţurile foarte mari, lipsa infrastructurii de bază, birocraţia şi scumpirea creditelor în întreaga lume au început să dea dureri de cap şi dezvoltatorilor, nu numai celor care vor să îşi cumpere o casă.

Dezvoltatorul imobiliar Concert Masters, deţinut de celebrul cântăreţ la nai Damian Drăghici, a vrut să construiască 29 de vile în Berceni cu circa 5,7 milioane de euro, preţul de vânzare anunţat iniţial pornind de la circa 200.000 de euro, fără TVA, pentru o vilă de 140 de metri pătraţi construiţi şi o bucată de teren de aproape 400 de mp pe lângă casă. Anunţat din toamna anului trecut, proiectul urma să fie finalizat până la sfârşitul lui 2008. Concert Masters a găsit însă, după patru luni de campanie de promovare, numai 19 persoane care au depus o cerere de cumpărare, astfel că a fost nevoit să anunţe că renunţă la idee, urmând să vândă terenul de două hectare pe care îl deţine în zonă. “Dintre proiectele imobiliare anunţate, doar 35% vor fi puse în operă. Trebuie să ne aşteptăm şi pe viitor la din ce în ce mai multe anunţuri de genul acesta”, a declarat pentru ProTV Radu Zilişteanu, preşedinte Asociaţia Română a Agenţiilor Imobiliare (ARAI).

Dacă în acest caz se poate vorbi despre dezinteresul clienţilor faţă de zona Berceni, de preţul considerat prea mare, sau despre faptul că dezvoltatorul nu a ştiut cum să-şi vândă marfa, în alte cazuri problemele sunt birocraţia, finanţarea sau lipsa infrastructurii.

Compania britanică Willbrook Management, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din Capitală, a anunţat că va termina cele 25 de proiecte pe care le are la ora actuală, evaluate la peste două miliarde de euro, şi nu va mai face alte proiecte noi. Motivul anunţat a fost blocajul administrativ şi politic, adică birocraţia prin care trebuie să treci pentru a ajunge să construieşti.

Daiana Voicu, directorul general al companiei, a dat exemplul unui proiect pentru care are terenul disponibil încă de acum cinci-şase ani şi pe care nu s-a putut construi nimic pentru că nu a obţinut aprobarea de la Ministerul Transporturilor, care timp de patru ani nu s-a putut hotărî cum va lărgi DN 1. O altă problemă subliniată de Voicu în nenumărate rânduri este că administraţia nu asigură infrastructura de bază pentru noile proiecte, ceea ce face ca acestea să nu fie competitive şi să nu atragă clienţii.

Presiunea preţurilor foarte mari de pe piaţa imobiliară din Bucureşti a convins unii dezvoltatori să se mute în provincie, în ciuda unei puteri de cumpărare considerate mai mici. Quality Living Developers, dezvoltatorul ansamblului Green Lake din Bucureşti, a început să cumpere terenuri prin Constanţa şi Braşov.

„Lucrurile s-au mişcat poate mai repede decât trebuia în Bucureşti şi, din acest motiv, ne-am orientat şi către provincie, cumpărând loturi de teren anul trecut în Braşov şi Constanţa”, a declarat recent pentru Ziarul Financiar Nick Stathakis, CEO al companiei. Unii analişti imobiliari consideră că preţurile, mai ales la locuinţele din Capitală, au crescut mult prea repede, o medie de cel puţin 30% numai anul trecut, ceea ce a descurajat o parte dintre posibilii clienţi.

Citește și: