Gandul.info
Cristina ANDREI
645 vizualizări 18 dec 2017

„Planul de încasări pe întreg anul 2017 a fost deja realizat, cu două săptămâni în avans. Cheltuielile bugetare pentru 2018 sunt de 314,5 miliarde lei, 34,6 din PIB. Cele trei priorităţi ce au fost avute în vedere la construirea bugetului: sănătatea, educaţia, infrastructura. (...)

 

Sănătatea are o creştere de 5,8 miliarde de lei, 17% faţă de 2017. Anul următor veniturile vor fi crescute pentru medici şi asistente, spitalele vor avea un computer tomograf şi un aparat RMN fiecare, cinci centre oncologice vor fi dotate cu radioterapie, vor fi construite spitalele regionale de la Craiova, Cluj, şi Iaşi şi tot în 2018 se finalizează documentaţia pentru celelalte cinci spitale regionale. De asemenea prin colaborarea cu autorităţile locale, va fi construit un nou spital judeţean la Sibiu. 

Am avut toată încrederea în economie, mai ales atunci când tot felul de călăreţi ai Apocalipsei ne propovăduiau sfârşitul. Din august deja nu mai aveam bani de pensii, de salarii, închideam ţara. S-a dovedit că noi am avut dreptate. (...)

Suntem pe un drum bun şi nu vom ceda niciun centimetru în îndeplinirea obiectivelor propuse. Vă rog să susţineţi cel mai generos buget, aşa cum a fost el prezentat, cel mai coerent buget în educaţie, sănătate si infrastructură. Avem un buget care ne dă speranţe ca vom reuşi să facem o viaţă mai bună", a spus Tudose în Parlament, acolo unde a cerut votul proiectul Bugetului pe 2018. 

Legea bugetului de stat a fost adoptată, vineri seară, în comisiile parlamentare de specialitate cu 17 voturi "pentru" şi 14 "împotrivă".

Aleşii vor ca votul final asupra celor două proiecte de lege să fie dat în data de 21 decembrie într-o şedinţa a plenului Parlamentului..

PNL şi USR au cerut prelungirea timpului de dezbatere a legii bugetului de stat. Plenul a respins

„În baza articolelor 63 şi 64 vă propun prelungirea termenului de dezbatere. Am înlegs graba pentru anumite legi. (Legile-n.r) pe justiţie trebuie trecute pe repede înainte, însă bugetul de stat arată direcţia încotro o ia România, încotro vom merge cu finanţele ţării, cu suportul economic, pentru ca marea creştere economică să se regăsească la nivel de cetăţean. (...) Vă solicit să dezbatem pe îndelete bugetul de stat pentru anul 2018, partidele să se poată exprima atât la dezbaterile generale, cât şi la dezbaterile pe articole, să venim la microfon că nu ne scoate nimeni din această sală de plen, ulterior, să dezbatem legea bugetului asigurărilor sociale (...) pentru ca pensionarii să nu fie segmentul cel mai păcălit prin bugetul pe care îl propuneţi pentru anul 2018 (...)”, a declarat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan.

Şi USR a afirmat că un minut de dezbatere alocat pentru fiecare amendament este „un timp prea scurt”, potrivit intervenţiei senatorului USR Mihai Goţiu.

Potrivit propunerii adoptate de către membrii Birourilor Permanente Reunite, „pentru dezbaterea pe articole a Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2018" se alocă:" 5 minute pentru fiecare articol; 1 minut pentru fiecare amendament; fiecare amendament să fie susţinut de un singur parlamentar; după epuizarea timpului alocat pentru fiecare articol, celelalte amendamente la articolul respectiv se supun votului, fără a se mai da cuvânt pentru susţinere; la anexe se va proceda în mod corespunzător, luând în considerare numărul amendamentelor la fiecare anexă, şi totalul acestora”.

În ceea ce priveşte dezbaterea articolelor din Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018, se propune alocarea a 30 de minute. „Dacă acest timp se epuizează, amendamentele se supun votului, fără a mai fi susţinute”, se arată în documentul citat.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, joi, la Bruxelles, că analizează legea bugetului de stat pentru anul 2018 şi se va exprima după ce Parlamentul o va adopta.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a criticat, duminică, bugetul pentru anul 2018, afirmând că acesta nu creşte salariile şi pensiile românilor şi că dezbaterile parlamentare care vor avea loc săptămâna viitoare ar trebui să fie dedicate legii bugetului de stat, nu şi legilor justiţiei.

Orban a afirmat că nu are mari speranţe că parlamentarii vor ţine cont de îndemnul primarilor de a nu vota bugetul dacă acesta nu conţine amendamentul care prevede redirectionarea integrală a impozitului pe venit către autorităţile locale.

“Vom vedea. Nu am mari speranţe în starea de legume în care se găsesc azi marea majoritate a parlamentarilor, care nu ţine cont de voinţa oamenilor, ci de ordinele lui Dragnea şi ale lui Tudose. Nu trebuie un număr foarte mare (de voturi – n.r.), e suficient un număr de parlamentari de maxim 20 să voteze alături de noi şi atunci amendamentele trec şi pot să treacă şi alte amendamente”, a precizat Orban, la solicitarea jurnaliştilor.

Parlamentarii din Comisiile reunite au adoptat, vineri, un amendament la Legea bugetului de stat pe 2018 care prevede creşterea cotelor defalcate din impozitul pe venit care se transferă bugetelor locale de la 71,5% la 100%, pentru a compensa o diminuarea cotei de impozitare a impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Proiectul de buget de stat pentru anul 2018 are în vedere o creştere economică de 5,5%, inflaţie medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro şi câştig salarial mediu net lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB.

Citește și: