Departamentul Economic
7120 vizualizări 4 dec 2018

Ministrul demisionar al Transporturilor, Lucian Şova, a participat luni la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (UE) pe Transport, Telecomunicaţii, Energie (TTE) desfăşurată la Bruxelles, sub preşedinţia austriacă a Consiliului Uniunii Europene (PRES AT).

Pe agenda discuţiilor au fost subiecte precum Pachetul mobilitate I (rutieră), Pachetul mobilitate II (privind transportul combinat de mărfuri) şi Pachetul de mobilitate III (privind gestionarea siguranţei infrastructurii rutiere), potrivit comunicatului de presă transmis de Ministerul Transporturilor.

”Pentru România, cele mai sensibile aspecte din pachet rămân: întoarcerea acasă a vehiculului şi a conducătorului auto, odihnă în cabina vehiculului, cabotajul şi regulile speciale de detaşare şi apreciem că ar trebui depuse toate eforturile necesare în cadrul acestei reuniuni pentru îmbunătăţirea textelor actuale. Deşi este de dorit obţinerea abordării generale pe pachet, aceasta nu ar trebui totuşi să se realizeze în orice condiţii,” a declarat Lucian Şova, în cadrul dejunului de lucru pe tema Pachetului Mobilitate l.

Propunerile de compromis ale PRES AT în forma actuală, cel puţin prin raportare la aspectele sensibile din pachet, nu sunt acceptabile din perspectiva obiectivelor şi intereselor României, consideră ministrul Transporturilor.

”Pentru a putea susţine obţinerea abordării generale este nevoie ca PRES AT să prezinte soluţii reale şi echilibrate de compromis, care să ne ofere suficiente garanţii că modificarea legislaţiei în vigoare nu vizează introducerea unor bariere suplimentare de acces la ocupaţie şi la piaţă, a unor prevederi de natură să discrimineze operatorii de transport rutier în funcţie de Statul Membru de stabilire şi/sau a unor prevederi care vor contribui la creşterea nejustificată a sarcinilor administrative şi financiare pentru întreprinderi”, a explicat Şova.

Pachetul de mobilitate rutieră are ca scop armonizarea şi simplificarea regulilor aplicabile în transport, o mai bună implementare a acestora în toate statele membre, susţinerea echităţii sociale, reducerea impactului negativ al transportului rutier asupra mediului înconjurător şi încurajarea inovaţiei.

Consiliul UE TTE de la Bruxelles evaluează, de asemenea, progresele realizate în cazul propunerii privind renunţarea la schimbarea sezonieră a orei şi a celei privind actualizarea drepturilor călătorilor din transportul feroviar.

Lucian Şova a luat parte şi la un dejun de lucru pe tema Capacităţii de spaţiu aerian şi va participa la semnarea documentului ”Concluzii privind reabilitarea si întreţinerea infrastructurii de cale navigabilă eficientă pe Dunăre şi afluenţii săi navigabili”.

În contextul preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE, în primul semestru al anului viitor, delegaţia română participă la reuniuni cu reprezentanţi ai instituţiilor UE cu omologii din preşedinţiile premergătoare şi cu omologii din preşedinţiile din TRIO-ul comun (Finlanda şi Croaţia) în vederea asigurării priorităţilor comune şi continuităţii agendei UE.

Temele de discuţie vizează dosarele europene estimate a fi finalizate pe perioada PRES RO 2019, prin continuarea activităţii PRES AT, priorităţile comune ale PRES RO UE 2019 şi ale preşedinţiei finlandeze şi croate a Consiliului UE, precum şi tematici de interes european precum: TEN-T, infrastructura de transport, Pachetul Mobilitate, ora de vară.

Reuniunea Consiliului UE Transport, Telecomunicaţii, Energie (TTE) - secţiunea Transporturi este de tip formal, organizată periodic la nivelul Consiliului UE, la propunerea şi sub coordonarea preşedinţiei Consiliului UE.

 

Citește și: