Departamentul Economic
5625 vizualizări 5 feb 2019

Gerald Cotten, fondatorul Quadriga, a murit în luna decembrie, la doar 30 de ani. El era singurul care se ocupa de transferul fondurilor şi monedelor virtuale, astfel că nimeni altcineva nu mai avea cheia pentru resetarea parolei, informează BBC News.

Compania, care se află în insolvenţă, nu este în măsură să îşi acceseze rezervele de criptomonede, după decesul fondatorului.

Într-o declaraţie în instanţă, Jennifer Robertson, văduva fondatorului Quadriga, afirmă că laptopul cu ajutorul căruia Gerald Cotten coordona afacerile companiei este parolat şi nu îl poate accesa. ”Am căutat peste tot, dar nu am descoperit parola scrisă niciunde,” se plânge femeia. Firma a angajat un detectiv particular, dar nici acesta n-a avut nici un succes. Circa 115.000 de utilizatori ai serviciilor Quadriga îşi ţineau economiile (peste 190 de milioane de dolari) în obligaţii ale firmei sau în criptomonede. Documentele depuse în instanţă arată cum Cotten păstra codurile criptomonedelor într-un ”cold wallet”, un dispozitiv asemănător unui stick, fără conexiune la internet, imposibil de accesat pentru cine nu cunoaşte parola.

Văduva a mai declarat în instanţă că ”procedura obişnuită era ca Gerald Cotten să mute monedele virtuale în acel cold wallet, ca o modalitate de a proteja criptomonedele de hackeri sau de posibile atacuri cibernetice”.

În auditul financiar întocmit de Ernst & Young pentru instanţă, se menţionează că reprezentanţii firmei Quadriga nu au fost în stare să le pună la dispoziţie nici un fel de evidenţe contabile din care să rezulte câţi bani ar trebui să aibă fiecare utilizator în cont. Reprezentanţii altor companii care se ocupă cu tranzacţii de criptomonede spun că e cu totul neobişnuit ca un singur director din firmă să aibă acces la conturi, pentru că ar putea fi răpit şi obligat să destăinuie parolele. ”E ca şi când ai umbla tot timpul cu câteva milioane de dolari în buzunare,” explică un expert.

Totuşi, Gerald Cotten nu era la fel de imprudent cu celelalte aspecte ale vieţii personale. Cu două săptămâni înainte de a muri, el încheiase un testament prin care - în caz de deces - îi lăsa soţiei toată averea, un avion, două terenuri şi doi căţei chihuahua, pe nume Nitro şi Gully, cărora le rezervase 100.000 de dolari pentru a fi bine îngrijiţi toată viaţa.

Gerald Cotten a murit în India, unde deschisese un orfelinat, la începutul lunii decembrie, la numai 30 de ani, din cauza unor complicaţii ale bolii Crohn de care suferea în ultimii 6 ani. Cu toate acestea, Quadriga a continuat să accepte noi utilizatori care îşi investeau economiile în criptomonede. Abia pe 28 ianuarie, accesul la platforma Quadriga a fost stopat.

Firmele care tranzacţionează criptomonede nu se supun nici unei reglementări financiare, astfel că riscurile pe care şi le asumă cei ce doresc să-şi investească banii cu ajutorul lor sunt foarte mari.

Foto: Hepta

Citește și: