Loredana VOICULESCU
2631 vizualizări 26 oct 2015

Înainte de a trimite în complexul Dragonul Roşu cele 60 de echipe de inspectori, ANAF a făcut monitorizări ale intrărilor şi ieşirilor de marfă, dar şi analize de risc ale agenţilor economici care işi desfăşoara activitatea în acest engros, potrivit unul comunicat ANAF.

" Reamintim faptul că în cadrul operaţiunii "Cristal" sunt vizate 60 de engros-uri, iar la sfârşitul acestei prime etape care se va finaliza pe 25.12.2015, operaţiunea va fi reluată la începutul anului 2016, avându-se în vedere rezultatele rapoartelor de evaluare ale primei etape" , se arată în comunicatul ANAF.

Circa 600 de inspectori antifraudă au început în urmă cu o săptămână controlale simultane în 15 complexuri engros la nivel naţional, printre care Smart Expo Flora din Bucureşti şi Expomarket Doraly din comuna Afumaţi, vizând în total 60 de engros-uri în cadrul operaţiunii "Cristal".

Operaţiunea "Cristal" va fi reluată la începutul anului viitor, după analizarea rapoartelor de evaluare ale primei etape, care se va încheia la 25 decembrie. Astfel, Fiscul vrea să elimine firmele evazioniste din centrele engros şi să blocheze, cu ajutorul noii proceduri de înregistrare în scop de TVA, accesul acestora şi al persoanelor implicate în circuitul economic.

"La sfârşitul acestei operaţiuni, singurii care vor mai desfăşura activităţi economice în engros-urile din întreaga ţară vor fi doar contribuabilii oneşti. Iar cei care se gândesc că vor înfiinţa alte firme prin interpuşi care nu au cazier fiscal, pentru a obţine codul de TVA, trebuie să înţeleagă că aceasta nu este o operaţiune singulară, ci doar primul pas din strategia de combatere definitivă a evaziunii fiscale din engros-uri. Vom verifica aceste centre comerciale fără întrerupere, până când se va elibera bon fiscal şi pentru un şurub", a declarat în comunicat preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu.

În timpul verificărilor şi controalelor vor fi supravegheate permanent importurile de bunuri pentru depozitele engros. Achiziţiile intracomunitare vor fi monitorizate de structura Trafic Control, nou înfiinţată în cadrul Direcţiei Antifraudă, căreia îi vor fi alocate 200 de posturi în plus din cele 1.000 de posturi primite suplimentar de ANAF.

Inspectorii antifraudă vor beneficia de suportul Brigăzii de intervenţie rapidă din cadrul Jandarmeriei Române în cadrul controalelor.

 

Citește și: