Oncu Marius Gheorghe
2416 vizualizări 13 ian 2012

Decizia S&P de a retrograda Franţa şi Austria nu trebuie să primească o importanţă exagerată, a declarat ministrul de Finanţe german, Wolfgang Schaeuble, în timp ce omologul său francez, Francois Baroin, a afirmat că anunţul agenţiei de rating nu reprezintă o catastrofă.

Franţa a confirmat, vineri, înainte de anunţul S&P, că ţara a pierdut pentru prima dată ratingul "AAA", maxim posibil, fiind retrogradată la "AA+".

"În ultimele luni, am ajuns la un acord la nivel mondial că nu trebuie să acordăm o importanţă prea mare evaluărilor agenţiilor de rating. Nu este o noutate faptul că pe pieţele financiare există o incertitudine legată de zona euro", a declarat pentru postul de televiziune RTL Schaeuble, perezent la un miting electoral în landul german Schleswig-Holstein, potrivit Wall Street Journal.

Cancelarul german, Angela Merkel, prezent la eveniment, a refuzat să comenteze asupra unor evenimente care nu s-au desfăşurat încă. Situaţia poate fi discutată în detaliu într-o conferinţă de presă care va fi organizată sâmbătă, a spus Merkel.

Ministrul francez de Finanţe, Francois Baroin: "Retrogradarea ţării nu reprezintă o catastrofă"

În Franţa, ministrul de Finanţe, Francois Baroin, a declarat la postul de televiziune France 2 că retrogradarea ţării nu reprezintă o catastrofă.

Chiar dacă ţara ar prefera să aibă calificativ "AAA", agenţiile de rating "nu dictează" politica franceză, a spus el. Guvernul francez nu intenţionează să anunţe un nou pachet de măsuri de austeritate. "Sigur că am prefera un rating «AAA», dar pieţele financiare au anticipat decizia, aşteptată după ce S&P a anunţat că pune sub supraveghere ratingul Franţei şi analizează o retrogradare", a spus el. Guvernul va continua reformarea economiei şi chiar va amplifica schimbările, a adăugat Baroin.

Germania şi ţările din Benelux îşi vor păstra calificativele de la S&P nemodificate

Potrivit AFP, patru state din zona euro, Germania, Olanda, Luxemburg şi Belgia, îşi vor păstra calificativele de la S&P. Germania, Olanda şi Luxemburg au calificativ maxim "AAA".
Agenţia S&P a pus sub supraveghere în decembrie, pentru o eventuală retrogradare, 15 state din zona euro. Dintre cei 17 membri ai zonei euro, doar Grecia şi Cipru nu au fost incluşi în avertismentul din decembrie.

Calificativul Ciprului nu a fost pus sub supraveghere în decembrie întrucât ratingul ţării se afla deja sub evaluare la S&P. De asemenea, Grecia nu a fost luată în calcul pentru retrogradare, deoarece calificativul ţării se află în categoria "junk", la "CC".

La scurt timp după ce a pus sub supraveghere în decembrie cele 15 state, S&P a anunţat că analizează, pentru o posibilă retrogradare, calificativele "AAA" ale Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară şi Uniunii Europene. S&P atribuie rating "AAA" Uniunii Europene încă din 1976.

Tot agenţia S&P a retrogradat în august şi Statele Unite, pentru prima dată în istorie, după ce neînţelegerile dintre politicienii americani au ameninţat să împingă ţara în incapacitate de plată. Ratingul SUA a fost coborât cu o treaptă, de la "AAA" la "AA+".
Depunctarea Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii, nu a avut însă efectul anticipat de analişti, iar costurile de împrumut ale SUA au coborât chiar la noi minime record. Din cauza inertitudinilor tot mai mari la nivel global, datoria SUA este considerată printre cele mai sigure plasamente.

Citește și: