Corina VÂRLAN
1417 vizualizări 27 mar 2012

La patru zile de la protestul care a avut loc în centrul municipiului Bârlad, la care au participat peste 5.000 de persoane, reprezentanţii gigantului american în industria energetică Chevron şi-au exprimat poziţia oficială cu privire la tehnicile pe care le vor folosi în explorarea şi exploatarea gazelor de şist din nord-estul României.

"Înţelegem îngrijorările legate de producţia de gaze naturale din şisturi în România şi credem că după ce Chevron va prezenta datele exacte rezultate în urma cercetărilor, românii vor înţelege că gazele naturale provenite din şisturi reprezintă o sursă curată de energie şi că pot fi produse cu responsabilitate şi în siguranţă", a declarat, într-un comunicat de presă, Tom Holst, country manager Chevron România.

Holst a dat, de asemenea, asigurări cu privire la faptul că tehnicile folosite de peste 100 de ani în exploatarea clasică a resurselor naturale vor fi cele folosite pentru a reduce substanţial importurile de gaze naturale ale României. El a mai adăugat că Chevron va crea noi locuri de muncă în zona în care operează, va ajuta comunităţile locale, va proteja mediul şi va contribui la bugetul de stat.

"Ca să fiu foarte clar, până acum nu a avut loc niciun fel de forare de explorare şi va trebui să mai treacă câţiva ani până vom şti cu adevărat care este valoarea acestei oportunitaţi", a mai ţinut să menţioneze country managerul Chevron România.

Pentru a-şi exprima nemulţumirea cu privire la activităţile gigantului american Chevron la Bârlad, demonstranţii au creat două grupuri pe site-ul de socializare Facebook care au strâns în total, până în momentul de faţă, 6.019 de membri, şi o pagină dedicată special persoanelor care vor să dezbată acest subiect.

Un alt demers la care au recurs ei a fost acela de a realiza o petiţie care va fi trimisă către Guvern, şi care a fost semnată de circa 22.000 de persoane, şi o petiţie în variantă electronică, ce a fost semnată până acum de 5.816 persoane de pe 4.719 adrese IP distincte.

Anul trecut, Chevron s-a aflat pe locul al treilea în topul "Fortune 500" al celor mai mari companii din lume. Gigantul american a avut venituri de peste 196.337 de milioane de dolari şi un profit de circa 19.024 milioane de dolari, ambele în uşoară scădere faţă de anul 2009.

Citește și: