Maria MANOLIU
519 vizualizări 27 nov 2011

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, va cere luni Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) să-i aprobe prima rectificare bugetară din acest an. Rectificarea va fi una pe minus, bugetul urmând să fie diminuat cu suma de 207,5 milioane de lei, respectiv cu aproape 50 de milioane de euro.

Viceprimarul general al Capitalei, Mircea Raicu a declarat pentru gândul că minusul "provine dintr-o estimare greşită făcută de primarul general. În bugetul aprobat a trecut sume mult prea mari pe care municipalitatea nu le-a putut încasa din închirieri şi concesiuni".

La întocmirea bugetului, primarul general, Sorin Oprescu, a estimat că municipalitatea va încasa în 2011 venituri de 3,49 miliarde lei, însă la sfârşitul lunii octombrie s-a constatat că acestea vor fi mai mici, la finele anului, cu 207,5 milioane lei faţă de estimarea iniţială. Conform legii, bugetul pe anul în curs, propus de primarul general, este aprobat în urma votului pozitiv din CGMB, consilierii municipali putând impune anumite modificări.

De la ce instituţii se vor tăia bani la rectificarea bugetară

În proiectul de hotărâre iniţiat de primarul general Sorin Oprescu se menţionează că vor fi operate tăieri de la bugetul Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), din economiile făcute de Administraţia Spitalelor, din bugetele instituţiilor de cultură, inclusiv din cel al Bibliotecii Municipale, de la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, care se ocupă de problema câinilor maidanezi, de la Grădina Zoologică şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială. Singura instituţie care va primi bani în plus va fi Regia Autonomă de Distribuţie Termică (RADET). La bugetul Administraţiei Străzilor nu se va opera nicio modificare.

Astfel, potrivit proiectului de hotărâre, RATB ar urma să piardă 19,73 milioane de lei din banii de investiţii, Administraţia Spitalelor să rămână fără economiile de 10,7 milioane de lei iar instituţiile de cultură vor avea bugete diminuate cu 1,42 milioane de lei în total.

Rectificări pe minus se vor face şi la bugetul de credite externe, cu suma de 39,593 mii lei, şi din cel de fonduri nerambursabile cu suma de 1,213 milioane de lei. RADET este singura care la rectificarea bugetară va primi un plus de 37,10 milioane lei, bani care ar urma să vină de la bugetul de stat.

Priorităţile lui Oprescu: reparea cuptorului de incinerare şi lumină în cimitire

Pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de luni, 28 noiembrie, rectificarea bugetară figurează la punctul 20. La punctele 9 şi 10 primarul Oprescu a introdus două proiecte de hotărâri prin care inteţionează să ceară bani suplimentari pentru electrificarea cimitirelor Berceni şi Domneşti şi 1,3 milioane de euro ca să schimbe un cuptor de incinerare la Crematoriu Uman Vitan Bârzeşti. Investiţiile în sistemele de iluminat din cele două cimitire ajung astfel la aproximativ 800.000 de euro, cu TVA.

În expunerea de motive, primarul Oprescu explică de ce sunt necesare acum aceste investiţii. Astfel, schimbarea unuia dintre cuptoarele de incinerare ale Crematoriului Uman Vitan Bârzeşti este necesară "ca să poată să incinereze în caz de necesitate şi deşeuri spitaliceşti. Nedemararea la timp a lucrărilor aferente crematoriului poate genera o situaţie de criză în viitorul apropiat".

În privinţa electrificării celor două cimitire, Oprescu justifică suplimentarea fondurilor ca "investiţii în bunuri ce aparţin domeniului public al Municipiului Bucureşti cu destinaţia satisfacerii intereselor publice ale cetăţenilor". În raportul de specialitate se spune că cele două cimitire au lumină dar că la Berceni "cablul are o capacitate de transport insuficientă" iar la Domeşti "se produc căderi de tensiune care au provocat repetate stricăciuni la calculatoarele din dotarea cimitirului".

Expropieri de 35,6 milioane de lei

Un alt punct prioritar pe ordinea de zi a şedinţei CGMB, punctual 4, îl reprezintă expropierile din zona Camil Ressu-Nicolae Grigorescu.

Valoarea expropierilor se ridică la 35,6 milioane de lei şi potrivit expunerii de motive semnate de primarul general acestea sunt necesare "pentru continuarea şi finalizarea iniţiativei de modernizare a arterei de circulaţie cuprinsă între Bulevardul Nicolae Grigorescu şi Splai Dudescu". Acest proiect s-a mai aflat pe ordinea de zi a CGMB însă a fost respins.

Citește și: