Departamentul Economic
1009 vizualizări 2 aug 2018

Premierul Viorica Dăncilă a făcut public proiectul rectificării bugetare potrivit căruia rectificarea este pozitivă (aproape 6 miliarde de lei), dar cu tăieri de fonduri de la SRI, SIE, STS, SPP şi Administraţia Prezidenţială.

Găsiţi AICI prezentarea proiectului de rectificare bugetară al guvernului.

Potrivit proiectului, prima rectificare bugetară din 2018 arată un plus de aproape 6 miliarde de lei (faţă de prima rectificare din 2017, de un miliard de lei). Pentru PIB, estimările erau de 907 miliarde lei, iar după rectificare este de 945 de miliarde de lei. Estimarea bugetar este de -2,97%.

Ce se întâmplă cu banii?

Premierul Viorica Dăncilă îi asigură pe pensionari şi pe bugetarii că pensiile şi salariile lor au acoperire bugetară.

"Pentru a risipi toată zvonistică întreţinută artificial privind banii de pensii si salarii, sunt asigurate integral sumele necesare pentru plata pensiilor şi salariilor până la sfârşitul anului. Pensiile pe care tocmai le-am majorat au acoperire integrală în buget", afirmă Viorica Dăncilă.

S-au adăugat 178,1 milioane lei pentru Educaţie şi 891,1 milioane lei pentru Sănătate.

Fodurile pentru Educaţie au următoarele destinaţii: burse pentru elevi şi studenţi, investiţii la unităţile de învăţământ, granturi pentru învăţământul secundar (Banca Mondială), aulă şi sală de conferinţă la Universitatea Politehnică Bucureşti, finalizarea Corpului C al Facultăţii de Drept şi al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste la Universitatea Valahia din Târgovişte, finalizarea sediului central al Universităţii din Piteşti - Corp B.

Banii în plus de la Sănătate sunt prevăzuţi pentru achiziţionarea de echipamente pentru mame şi copii: 300 incubatoare, 300 aparate de testare auditivă la nou-născuţi, investiţii în programe de sănătate publică, echipamente pentru unităţile de urgenţă, RMN, CT-uri, screening pentru bolnavii de cancer (Banca Mondială) şi proiecte cu finanţare externă nerambursabilă.

Guvernul nu a uitat de angajaţii Ministerului de Interne.

”La Ministerul de Interne am alocat o sumă suplimentară de 366,3 milioane de lei pentru achiziţia echipamente şi mijloace de intervenţie şi de mobilitate terestră pentru Jandarmerie şi Poliţie, dar şi pentru asigurarea salariilor pentru aproape 8.000 de noi posturi de agenţi şi subofiţeri", a afirmat prim-ministrul Viorica Dăncilă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

În bugetul rectificat a fost inclusă suma de 195 de milioane de lei pentru eradicarea pestei porcine africane şi despăgubirea proprietarilor celor 50.000 de porci ucişi în această operaţiune.

"Avem o suplimentare importantă de fonduri pentru programul Rabla, privind acordarea a încă 30.000 de tichete pentru achiziţia de autoturisme. Astfel vom ajunge la 50.000 de tichete alocate în acest an programului Rabla, dublu faţă de anul 2017", a declarat Viorica Dăncilă.

Şeful Executivului anunţă demararea unui program "pentru înnoirea aparaturii electrocasnice pentru a încuraja achiziţia de aparate performante cu consum redus de energie". Suma alocată suplimentar de Executiv pentru aceste două programe se ridică la 230 de milioane de lei.

Premierul a ţinut să anunţe că, pentru prima oară în ultimii patru ani, Transporturile vor primi mai mulţi bani la rectificarea bugetară, respectiv suma de 170,5 milioane lei.

”Sumele suplimentare sunt destinate susţinerii proiectelor de investiţii din domeniul infrastructurii de transport şi pentru achiziţia unui simulator de zbor pentru Şcoala de Aviaţie”, a precizat Dăncilă. ”Prin suplimentarea de la Transporturi se asigură sumele necesare pentru finalizarea modernizării DN 18, pe segmentul Baia Mare - Sighetul M. – Iacobeni (90 de kilometri), finalizarea reabilitării Podului Agigea - Constanţa, construcţia unui pod peste râul Vedea şi începerea unei lucrări de cale ferată Râmnicul Vâlcea – Vâlcele, lucrare care trenează de peste 15 ani.”

 

Citește și: